Cada dijous, fins al 16 de març

El 33 dedica un cicle a grans fotògrafs la nit dels dijous

Els dijous, després de l'emissió del programa "Fotografies", el 33 ofereix una sèrie de documentals dedicats als grans noms de la fotografia. Robert Capa, Gerda Taro, Joana Biarnés, Jacques Leonard o Toni Catany són alguns dels noms que retrata l'objectiu del 33. Les històries de fotografies emblemàtiques i la història dels genis que les van crear.

Dijous 16 de febrer

"Joana Biarnés, una entre tots" (2016)

Una producció de REC Videoproduccions en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE.

Va estar tres hores a la suite dels Beatles, va enganyar Roman Polanski adoptant una identitat falsa, va ser fotògrafa personal de Raphael, va escollir el vestit de Massiel per a Eurovisió i es va ruboritzar quan Clint Eastwood la va besar als llavis. Amiga íntima de Xavier Cugat, Joan Manuel Serrat, la duquessa d'Alba, Salvador Dalí, Fernando Rey, el Cordobés, Lola Flores..."Una entre tots" és l'extraordinària i desconeguda història de Joana Biarnés, la primera fotoperiodista espanyola. Una pionera que va superar els prejudicis d'una època per triomfar en la seva professió, que va immortalitzar grans personalitats històriques i que, quan podia haver-se convertit en una llegenda, va desaparèixer. Fins avui.


Dijous, 23 de febrer

"Toni Catany. El temps i les coses" (2015)

Una producció de La Perifèrica Produccions en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE, amb la col·laboració de la Fundació Toni Catany.

"Les fotos que faig són autobiogràfiques, tant si és d'un cos com d'un préssec. Quan necessito expressar-me, les fotos que faig m'han d'entrar pel cor." A vegades l'estudi del fotògraf no reflecteix l'artista. En el cas de Toni Catany, la seva casa estudi a Barcelona és la Venècia que ell habita cada dia. La seva obsessió és el perquè de les coses i el pas del temps. Treballa tots els gèneres: natures mortes, retrats, nus, paisatges,... Sempre d'una manera particular, sense pertànyer a cap escola. Intrèpid viatger, viatja a través dels cinc continents a la recerca de la Mediterrània que va marcar la seva infantesa a Mallorca. Toni Catany (1942-2013). Per la fotografia va deixar els seus estudis de química i la seva primera exposició individual va ser a la galeria Aixelà de Barcelona el 1972. Així comença una carrera professional que s'internacionalitza en ser nomenat Cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres a França (1991). L'any 2001 rep el Premi Nacional d'Arts Plàstiques (Generalitat de Catalunya) i el Premio Nacional de Fotografía (Ministeri de Cultura) i el 2002 el MNAC, Museu Nacional d'Art de Catalunya, organitza una mostra de tota la seva trajectòria. El 2003, a la seva terra, el Govern de les Illes Balears li atorga el Premi Ramon Llull.

Direcció, realització i guió: Cesc Mulet


Dijous, 9 de març

"Jacques Leonard, el Paio Chac" (2011)  

Un documental de Yago Leonard, coproduït per CURT FICCIONS CURT PRODUCCIONS, TELEVISIÓ DE CATALUNYA i TVE, amb l'ajut de l'Institut Català de les Indústries Culturals i l'Institut de Cultura de Barcelona.

Jacques, Monsieur Leonard, El Payo Chac o El Loco eren la mateixa persona. El nom canviava segons qui l'anomenava: la seva mare, els seus col·laboradors, els gitanos o els seus fills. Aquest polièdric cineasta, escriptor i fotògraf francès va deixar un llegat: un arxiu fotogràfic que abasta tota la seva carrera i que el seu fill Santiago ha guardat amb cura. A principis dels 50, aquest artista francès va aterrar a Barcelona i va aconseguir  fotografiar la comunitat gitana gràcies a la seva dona, la gitana Rosario Amaya, la dona de qui es va enamorar perdudament i amb qui va compartir la vida.



Dijous, 16 de març

"La maleta mexicana" (2011)

Una producció de 212 Berlin i Mallerich Films Paco Poch amb la coproducció de TVE i TELEVISIÓ DE CATALUNYA, i amb la producció associada d'Alicorn Films, Conaculta-IMCINE, Foprocine México i la col·laboració de l'ICAA, Fundación Bancomer i Programa Ibermedia.
"La Maleta Mexicana" explica la història dels 4.500 negatius que els prestigiosos fotògrafs Robert Capa, Gerda Taro i David "Chim" Seymour van fer durant la Guerra Civil Espanyola, negatius que es van donar per perduts durant la guerra i que van aparèixer 70 anys després en un apartament de Ciutat de Mèxic. La pel·lícula també posa de manifest el paper que Mèxic va representar durant la Guerra Civil donant suport a la República, i revela la forma com Espanya s'enfronta avui dia amb el seu propi passat, trenta anys després de la Transició.

Anar al contingut