• "Al otro lado del muro", "Dos sueños después" i "Free: Hadijatou contra l'estat", premiats al Festival de Màlaga

  "Al otro lado del muro", "Dos sueños después" i "Free: Hadijatou contra l'estat", premiats al Festival de Màlaga

  La 20 edició del Festival de Màlaga va concedir una menció especial a "Al otro lado del muro", de Pau Ortiz, que competia en la secció oficial de llargmetratges documentals. En la de curtmetratges, "Dos sueños después", de Pilar Monsell, va rebre una Bisnaga de Plata Premi especial del jurat. La Bisnaga de Plata al millor llargmetratge documental de la secció "Afirmando los derechos de la mujer" va recaure en el treball dirigit per Lala Gomà i Rosa Cornet, "Free: Hadijatou contra l'estat", estrenat recentment al programa del 33 "60 minuts".

 • Estrena de "David Lynch: The art of life", "Bienvenido Mr. Heston" i "El fascinante mundo de El Bosco"

  Estrena de "David Lynch: The art of life", "Bienvenido Mr. Heston" i "El fascinante mundo de El Bosco"

  Divendres s'estrena "David Lynch: The art of life", una immersió en el món creatiu de David Lynch dirigida per Jon Nguyen, Rick Barnes i Olivia Neergaard-Holm i que es va presentar en l'última edició del festival de Sitges. El mateix dia també arriba a la gran pantalla "Bienvenido Mr. Heston", de Pedro Estepa i Elena Ferrándiz. La història es remunta al 1961, quan la superproducció de Hollywood d'"El Cid" va irrompre en un petit poble de Valladolid. I només el dimarts 28 de març es pot veure "El fascinante mundo de El Bosco", un documental que mostra l'exposició més completa que s'ha fet mai de l'artista, clau per comprendre la seva extraordinària obra.

 • Documentals seleccionats en festivals

  Documentals seleccionats en festivals

  "Política, manual de instrucciones", "Sasha", "Priorat", "Nedar" o "Pòlio, crònica d'una negligència" són algunes de les produccions catalanes documentals que es projecten aquests dies en festivals internacionals.

 • Kosmopolis 17

  Kosmopolis 17

  Kosmopolis. La Festa de la Literatura Amplificada convida en aquesta edició el cineasta i escriptor Werner Herzog i estrena, dins la secció Nits Alfa, tres documentals basats en tres grans escriptors, Samuel Beckett, John Berger i Charles Bukowski: "NotFilm", protagonitzat per Buster Keaton, "The seasons in Quincy. Four portraits of John Berger", i "You never had it. An evening with Bukowski"

 • Estrena de "La Accademia Carrara, el museo redescubierto"

  Estrena de "La Accademia Carrara, el museo redescubierto"

  El museu de l'Accademia Carrara, a Bèrgam, és l'únic a Itàlia format pels llegats de les millors col·leccions privades del Renaixement italià, amb obres de mestres com Rafael, Bellini, Mantega o Botticelli, i d'altres fins al segle XX. Després d'una llarga temporada tancat per obres de remodelació, s'obre a l'espectador gràcies a aquest documental que en mostra els tresors com mai abans s'havia fet

 • Estrena de "Safari"

  Estrena de "Safari"

  L'austríac Ulrich Seidl és un dels grans provocadors del cinema europeu contemporani. Les seves pel·lícules sacsegen consciències. En aquesta ocasió, la seva mordaç mirada retrata els turistes alemanys i austríacs que dediquen les vacances a caçar animals salvatges a la selva africana. Un treball que la crítica ha qualificat de "brillant".

 • Documentals seleccionats en el Festival de Màlaga i altres certàmens

  Documentals seleccionats en el Festival de Màlaga i altres certàmens

  La setmana passada el Festival de Màlaga va anunciar la seva programació. "La Chana", de Lucija Stojevic, "Desde que bailas" d'Álvaro Torrelli i Beatriz Osorno i "Al otro lado del muro", de Pau Ortiz, competiran en la secció oficial de llargmetratges documentals. Diverses produccions catalanes participen en altres seccions del certamen o altres festivals internacionals, com "Priorat", de David Fernández de Castro o "Sexe, maraques i chihuahues" de Diego Mas Trelles.

 • "Feliç mil aniversari" rep el Premi Carles Rahola de Comunicació Local

  "Feliç mil aniversari" rep el Premi Carles Rahola de Comunicació Local

  El jurat de la VIII edició dels premis Carles Rahola de Comunicació Local, atorgats per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, va premiar el treball de David Gimbernat i Pere Solés en la categoria de millor treball informatiu o divulgatiu en televisió. "Feliç mil aniversari", una producció de DDM Visual amb la col·laboració de TV3, estrenada al programa "Sense ficció", és un documental sobre la vida al monestir de Sant Daniel.

 • Estrena de "Shadow Girl" ("Niña sombra")

  Estrena de "Shadow Girl" ("Niña sombra")

  Documental biogràfic en què la directora xilena María Teresa Larraín explica el procés de la seva ceguesa progressiva. Una pel·lícula emotiva que trasllada l'espectador a les profunditats de la disfunció visual amb la serenitat i el coratge d'una cineasta que no vol renunciar a la seva professió. "Shadow Girl (Niña Sombra)" va guanyar el premi del públic i el premi del jurat en categoria nacional a DocsBarcelona Valparaíso.

 • Dècima projecció anual d'"Al final de la vida"

  Dècima projecció anual d'"Al final de la vida"

  El 26 de febrer de 1964 va ser un dia emblemàtic per a Carlos Benpar. Va veure "El proceso", d'Orson Welles, amb la seva mare i va ser quan va decidir dedicar-se al cinema. Des de llavors, cada 26 de febrer tenia una cita cinematogràfica amb la mare. Anys després de la seva mort, el 1993, va muntar "Al final de la vida", un homenatge a la mare rodada els últims mesos de la seva vida i fragments de les pel·lícules que més els agradaven. El film només es projecta un cop l'any, i sempre el 26 de febrer.

 • Estrena de "Yo, Claude Monet"

  Estrena de "Yo, Claude Monet"

  El seu quadre "Impressió, sol naixent", pintat el 1872 al port francès de Le Havre, va donar nom al moviment impressionista. Va pintar una cinquantena de quadres de la catedral de Rouen en què va copsar les variacions de llum, tot i que afirmava que podria haver-ne pintat "cent, mil, tants com segons hi hagués a la meva vida...". Al final de la seva vida va fer immortals els nenúfars i l'estanc del seu jardí de Giverny. Per primera vegada, un documental s'aproxima al cèlebre pintor, a la seva turbulenta vida interior i la seva creativitat, a través de les seves pròpies paraules, gràcies a la seva extensa i desconeguda correspondència personal.

 • Estrena de "Bigas x Bigas"

  Estrena de "Bigas x Bigas"

  "Bigas x Bigas" és una pel·lícula dirigida per Bigas Luna (1946-2013), amb ell com a protagonista i la seva pròpia vida com a teló de fons. Un viatge al llarg dels anys, del cinema, de la poesia, de l'amistat, de l'amor, de la passió, de la terra o de l'art, per endinsar-se en el cor de la persona que va ser. Està construït a partir de més 600 hores de vídeo diari que va gravar Bigas Luna al llarg de set anys. És una producció d'El Algarrobo films AIE amb la participació de TV3 i la col·laboració de l'ICAA, l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals.

 • El 33 dedica un cicle a grans fotògrafs la nit dels dijous

  El 33 dedica un cicle a grans fotògrafs la nit dels dijous

  Els dijous, després de l'emissió del programa "Fotografies", el 33 ofereix una sèrie de documentals dedicats als grans noms de la fotografia. Robert Capa, Gerda Taro, Joana Biarnés, Jacques Leonard o Toni Catany són alguns dels noms que retrata l'objectiu del 33. Les històries de fotografies emblemàtiques i la història dels genis que les van crear.

 • "Política, manual de instrucciones" participa en la Berlinale

  "Política, manual de instrucciones" participa en la Berlinale

  "Política, manual de instrucciones", de Fernando León de Aranoa, es projecta dins la secció Panorama del Festival Internacional de Berlín. En aquest documental, Aranoa segueix durant un any Podem, des del seu naixement fins a la seva arribada al Congrés, i ho fa des de dins, documentant els debats interns i mostrant com es prenen les decisions.

 • "La Pemba torna a Goli" es presenta al festival Vivim Muntanyes

  "La Pemba torna a Goli" es presenta al festival Vivim Muntanyes

  La Pemba, una xerpa de l'Himàlaia que viu a Catalunya, torna al seu poble natal vint anys després per organitzar un concert. El relat mostra com es viu en un dels indrets més feréstecs del planeta. Josep Pérez, el director, i la protagonista intervindran en la xerrada que acompanyarà la projecció. El documental està produït per Jopergon en coproducció amb Televisió de Catalunya.

PROGRAMES DOCUMENTALS DE TV3