Setembre i octubre

Documentals premiats i seleccionats en festivals

"Gabo. La creació de Gabriel García Márquez", de Justin Webster, està nominat als Premis Emmy Internacional 2016. Aquest cap de setmana, han estat guardonats els documentals "Rumba Tres: de ida y vuelta", "Mia Puig. Història d'un valent" i "The Unseens" al Girona Film Festival i "Lolo Rico: la mirada no inventada" als Premis Oriana. També fem un repàs de les produccions que participen en festivals d'arreu del món, les que es projecten aquests dies a Cinespaña, el Festival de Cinema Espanyol de Tolosa i les que s'han seleccionat a Seminci, la Setmana Internacional de Cine de Valladolid.

El documental "Gabo. La creació de Gabriel García Márquez", de Justin Webster, ha estat nominat en la categoria d'"Arts Programming" dels Premis Emmy Internacional 2016 que atorga l'Acadèmia Internacional de Televisió, Arts i Ciències en reconeixement a "l'excel·lència en la televisió arreu del món". Els guanyadors seran anunciats en una cerimònia de gala que tindrà lloc el pròxim 21 de novembre a l'Hotel Hilton Nova York. Es tracta d'una producció de JWP, Horne Productions i Ronachan Films amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, Discovery, Caracol TV, Canal+ i Gebrüder Beetz, que va ser finalista en els Premis Gaudí 2016 i que el programa "Sense ficció" va estrenar el 19 d'abril.

"Rumba Tres: de ida y vuelta", de Joan Capdevila i David Casademunt, ha obtingut aquest cap de setmana el premi al millor documental en la categoria D. O. Documental del Girona Film Festival. "Mia Puig. Història d'un valent", d'Ester Bertran, ha rebut una menció especial en la mateixa categoria, i "The Unseens", de Arturo Sánchez, també n'ha rebut una altra en la categoria de Handicapped.

Els Premis Oriana 2016 del Festival de Cine i Curtmetratges de Sant Andreu de la Barca van guardonar diumenge 2 d'octubre "Lolo Rico: la mirada no inventada", de Julio Suárez, com a millor documental. El film se centra en la vida i l'obra de Lolo Rico, una destacada directora de programes infantils.

"La llista de Falciani" ("Falciani's Tax Bomb"), la radiografia de l'escàndol bancari protagonitzat per Hervé Falciani que va suposar el final del secret bancari, ha estat nominat a  The Grierson Awards en la categoria de millor documental en un tema contemporani internacional. Els premis commemoren un dels pioners del cinema documental, l'escocès John Grierson (1898 – 1972), famós per "Drifters" i "Night Mail". Es concediran el 7 de novembre en una cerimònia a The Mermaid, a Londres. Ben Lewis dirigeix aquesta producció estrenada a "Sense ficció".

La setmana passada, diversos documentals van participar en festivals d'arreu del món. "Corredors de fons", d'Isabel Fernández, va participar en la selecció oficial del festival de cinema de dones sobre la Mediterrània, Festival Olhares do Mediterraneo que es va celebrar a Lisboa. L'espai del 33 "El documental" va estrenar el 2014 aquesta producció de TV3 i Frame Zero. Una altra estrena d'aquest programa, "Flames a la fosca", dirigit per Juanjo Suñer i Alberto Jarabo, es va veure a FIL, el Festival International de la Littérature de Mont-real, al Canadà. També al Canadà, en aquest cas a VIFF, The Vancouver International Film Festival, es va projectar "Freightened. El preu real del transport marítim", llargmetratge documental dirigit per Denis Delestrac i produït per Polar Star Films i la Compagnie des Taxi amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, entre d'altres. L'estiu passat es va estrenar a l'espai "Sense ficció".

Pròximament, el llargmetratge documental d'Antonio Pérez Molero "La intérprete" es projectarà al Festival de Cine Invisible de Bilbao, que se celebra del 13 al 20 d'octubre, en la categoria de "Desenvolupament sostenible".

 

FESTIVAL DE CINEMA ESPANYOL DE TOLOSA

Cinespaña, el Festival de Cinema Espanyol de Tolosa incorpora diversos documentals de producció catalana en la seva 21 edició. "Sexe, maraques i chihuahues" es va projectar en la sessió inaugural, el divendres 30 de setembre. Dos produccions competeixen en la categoria de Documentals, "Socotra, la isla de los genios", de Jordi Esteva, i "Dead Slow Ahead", de Mauro Herce, i dues més en la de curtmetratges: "La última feria", de Ricardo Íscar, i "Campanya", d'Andrés Alonso, Catarina Brites Soares, Alejandro Cabrera, Lara Curto i Damián Depetris.

"Joana Biarnés, una entre tots", de Jordi Rovira i Òscar Moreno, participa fora de competició, en la secció Panorama Documentals. "Metamorphosis", de Manuel Pérez Cáceres, i "No estamos solos", de Pere Joan Ventura, ho fa en la secció paral·lela de Política i Societat.

Dins de l'espai Casal Català es va veure "L'Ovidi: el making of de la pel·lícula que mai no es va fer", de Vicent Tamarit. "Filosofia a la presó", dirigida per Gilbert Arroyo i Marc Parramon, es projecta dimecres 5 d'octubre a la Universitat Toulouse Capitole.

El festival ha programat en una secció paral·lela una retrospectiva del productor català Paco Poch amb el títol "Focus sur le producteur catalan Paco Poch". S'hi veuran els documentals "Innisfree" (1990), de José Luis Guerín, "Buenaventura Durruti, anarquista" (2000), de Jean-Louis Comolli, "Cravan vs Cravan" (2002) i "La llegenda del temps" (2006), tots dos d'Isaki Lacuesta, "La maleta mexicana" (2011), de Trisha Ziff, "Cartas a Maria" (2015), de Maite Garcia Ribot i "La substància" (2016), de Lluís Galter.

 

SEMINCI, CINE D'AUTOR

La 61 Setmana Internacional de Cine ha anunciat els títols que configuren la programació del certamen, que se celebra a Valladolid del 22 al 29 d'octubre. La secció DOC.España recull diversos títols de producció catalana. "Ciudades a contraluz", de Francesc Relea, cartografia de l'ànima de quatre ciutats que evoquen la idea de destrucció en la dècada dels 90: Kigali, Sarajevo, Beirut i Medellín, a través de les històries dels seus habitants.

"La distància dels noms", de Cordelia Alegre i Clàudia Aragon Tirbió, rescata de l'oblit la tasca del periodista britànic John-Langdon Davies, qui va iniciar el 1927 un projecte d'apadrinament internacional per a nens víctimes de la Guerra Civil Espanyola que va facilitar una llar a més de 400 nens entre 1937 i 1940.

Jordi Ferrer retrata a "Guatemala. Cuando el futuro perdió el miedo" les dues cares del país, una de turística i coneguda i una altra d'amagada, perillosa i carregada de violència, amb assassinats de dones, narcotràfic, corrupció política i impunitat davant els crims. El director ha treballat set anys en aquest film.

I, per últim, la secció DOC.España presenta "Sasha", un documental de Fèlix Colomer protagonitzat per un nen ucraïnès de 8 anys que passa l'estiu a Catalunya, deixant enrere la misèria i la pobresa d'un país en guerra.

Amb motiu dels 80 anys de la Guerra Civil Espanyola, la secció Tiempo de Historia programa, fora de concurs,  "España en dos trincheras, la Guerra Civil en color", de Francesc Escribano i Luis Carrizo. Per primera vegada a Espanya, s'ha digitalitzat material d'arxiu original de la Guerra Civil a 4K i s'ha acolorit per mostrar el conflicte com no s'havia vist abans: en color. El llargmetratge és una producció de Minoria Absoluta i Veo Televisión per a Discovery MAX.

 

Anar al contingut