Juliol, agost i setembre

Documentals premiats i seleccionats a festivals

"El botón de nácar", de Patricio Guzmán, guanya el premi Platino del Cine Iberoamericano a la millor pel·lícula documental. Els documentals "La doble vida del faquir", i "Els nens de Rússia" es projecten a Los Angeles, i "Mercat de futurs" a Vanvouver. D'altres, com "Joana Biarnés, una entre tots", "Barça Dreams", "Carmona té una font", "Dead Slow Ahead", "El gran vuelo", "Oleg y las raras artes", "Tarajal: desmontando la frontera sur" o "Freightened. El preu real del transport marítim" es projecten a festivals i mostres d'arreu del món.

"El botón de nácar", dirigida i escrita per Patricio Guzmán, ha obtingut el premi a la millor pel·lícula documental en la tercera edició dels Premis Platino del Cine Iberoamericà. Aquests premis s'han convertit en un destacat suport a la indústria cinematogràfica dels països hispanoparlants del continent americà, el Brasil, Portugal, Andorra i Espanya. El documental és una producció de Valdivia Film S.A., Mediapro, France 3 i Atacama Producciones.

 

D'altra banda, diverses produccions es projecten aquest estiu a l'estranger. Us en fem un repàs, per ordre cronològic. La setmana passada, el dilluns 18 de juliol, just quan es commemoraven 80 anys de l'inici de la Guerra Civil espanyola, es van projectar els documentals "La doble vida del faquir" (2005), codirigit per Esteve Riambau i Elisabet Cabeza, i "Els nens de Rússia" (2001), de Jaime Camino. La sessió formava port del programa "Cinema and the Spanish Civil War" "(El cinema i la Guerra Civil espanyola") que el mateix Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, va presentar a l'arxiu de Cinema i Televisió i al departament d'espanyol i portuguès de la Universitat de Califòrnia - Los Angeles (UCLA).

 

"Mercat de futurs" ("Futures Market"), de Mercedes Álvarez, es va veure dimecres 20 de juliol a Vancouver, al Canadà, en una sessió organitzada per Cineworks i DOC BC: Cineworks Independent Filmmakers Society és un centre de producció i exhibició que dóna suport a cineastes independents i artistes que treballen en el vídeo digital i The Documentary Organization of Canada (DOC) és l'associació professional més gran de cineastes independents al Canadà, amb més de 850 membres al país.

 

"Joana Biarnés, una entre tots", el treball dirigit per dirigit per Òscar Moreno i Jordi Rovira i coproduït per TV3, REC Videoproduccions i TVE, va clausurar diumenge 24 de juliol la quarta edició de DocsBarcelona Medellín, el Festival Internacional de Documentales DocsBarcelona Medellín, a Colòmbia. L'endemà, el dilluns 25 de juliol, es va projectar a l'altra banda de l'oceà, a la secció oficial d'Islantilla Cineforum, el 9è Festival Internacional de Cine Bajo La Luna, a Huelva.

 

Aquesta setmana, "Barça Dreams" competeix en la 37 edició del festival internacional Sport Film Festival, Rassegna Cinematografica Internazionale Sportfilmfestival que se celebra a Palermo, Itàlia. Jordi Llompart dirigeix aquesta producció de Gen Image Media amb la coproducció d'Entropy Studio, Televisió de Catalunya i TVE, amb el suport de l'ICEC, sobre la història del FC Barcelona.

 

Altres produccions documentals han estat seleccionades a festivals i mostres que se celebren a l'agost i el setembre. Dues competiran a la categoria de documentals internacionals de MARFICI, el Festival Internacional de Cine Independent de Mar del Plata, a l'Argentina: "Carmona té una font", amb direcció, guió, muntatge i producció d'Antonio Trullén, i "Dead Slow Ahead". L'"opera prima" de Mauro Herce és el llargmetratge documental més premiat des de l'estiu de l'any passat. Aquest treball és una producció de Nanouk Films, El Viaje Films i Bocalupo Films en coproducció amb Televisió de Catalunya. "El gran vuelo", de Carolina Astudillo, concursarà a la secció Panorama internacional. Els documentals participaran al certamen del 6 al 13 d'agost.

 

També es coneixen els títols de la secció oficial de la 48 edició d'Alcances, el Festival de cine documental que tindrà lloc a Cadis del 10 al 17 de setembre. En la categoria de llargmetratges, competiran el premiadíssim "Oleg y las raras artes", d'Andrés Duque, i "Tarajal: desmontando la frontera sur", de Xapo Ortega y Xavier Artigas. En la categoria de migmetratges, "Arreta", de María Zafra i Raquel Marqués, "La plaza", de Lola Clavo i "La última feria", de Ricardo Íscar. I, pel que fa als curtmetratges, "Animalización", dels artistes Zoraida Roselló i Jaume Vidal Arasa, "Campanya", de Catarina Brites, Andrés Alonso, Alejandro Cabrera, Lara Curto i Damián Depetris, i "Sin título", de Julio Lamaña i Ricardo Perea.

 

Per últim, "Freightened. El preu real del transport marítim", una producció de Polar Star Films i la Compagnie des Taxi amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, entre d'altres, dirigida per Denis Delestrac, es veurà entre el 13 i el 19 de setembre a DREFF, la Mostra de Cine Medioambiental Dominicana.

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut