Del 23 al 29 de maig, Barcelona

DocsBarcelona

El DocsBarcelona, organitzat per Paral·lel 40, s'ha consolidat com un dels festivals i mercats de documentals més importants dels que se celebren al sud d'Europa. Enguany presenta 46 pel·lícules de 28 països, alguns de producció catalana. TV3, mitjà oficial del festival, ha coproduït "Sexe, maraques i chihuahues", "Joana Biarnés, una entre tots" i "Game over" i ha col·laborat a "Freightened. El preu real del transport marítim", títol que participa en la selecció oficial.

Arrenca el DocsBarcelona, el Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona. Del 23 al 29 de maig, el festival presenta 46 pel·lícules de 28 països a l'Aribau Club i el CCCB, i reuneix gairebé 600 professionals en el seu mercat de finançament i a les activitats adreçades a la indústria. TV3 tornar a ser el mitjà oficial del festival i l'emissora iCat.cat n'és mitjà col·laborador. Dins d'aquesta col·laboració, TV3 patrocina el principal premi del festival, el Premi DocsBarcelona TV3 al millor documental. El 33 emetrà el dimecres 25, coincidint amb la inauguració del festival, un espai monogràfic de 15 minuts, a les 23.25.

A continuació fem un repàs de la programació que trobareu a la dinovena edició del DocsBarcelona:

Refugiats a les portes d'Europa

Síria: una història d'amor narra la història d'Amer i Raghda, una parella abocada a l'exili per la repressió de la primavera àrab a Síria. The Longest Run ofereix una aproximació a la realitat a les presons gregues i les màfies que transporten immigrants a partir del periple de Jasim i Alsaleh, dos refugiats menors d'edat de Síria i l'Iraq, acusats de tràfic d'immigrants. A Bakur viurem per primer cop el dia a dia dels guerrillers kurds en territori turc, un conflicte silenciat durant dècades per Turquia. Kandahar Journals narra la història del fotoperiodista Louie Palu al front de combat al sud de l'Afganistan. A través del seu diari descobrirem la seva evolució psicològica enmig de la cruesa i el tedi d'una guerra absurda, desconnectada de la realitat.

 

Producció catalana

Dels 30 títols que conformen la programació de Secció Oficial, Latitud DocsBarcelona i Sessions especials, 8 són de factura catalana. A Freightened. El preu real del transport marítim, el realitzador nord-americà Denis Delestrac ens revela els mecanismes de la poderosa indústria del transport transoceànic de contenidors, que sosté la clau de l'economia, el medi ambient i el model de la nostra civilització. A Campo a través. Mugaritz, intuyendo un camino, el director artístic de La Fura dels Baus, Pep Gatell, retrata l'increïble equip humà del restaurant Mugaritz, un món de fantasia entre els fogons sota la batuta del xef Andoni Luis Aduriz. Toni Segarra, un dels millors creatius publicitaris del nostre temps, és el protagonista del documental homònim firmat per José Manuel Pinillo: "Toni Segrarra. Un tipo que escribe anuncios". Sexe, maraques i chihuahues retrata el mític Xavier Cugat en un biopic alegre i glamurós sobre la increïble vida de l'únic espanyol amb dues estrelles al Passeig de la Fama de Hollywood Boulevard. Completen la llista de produccions catalanes, Alcaldessa i Metamorphosis, dues aproximacions complementàries a l'última campanya electoral a Barcelona, i dins de la secció Docs&Teens, les produccions Joana Biarnés, una entre tots i Game Over, millor pel·lícula documental als premis Gaudí 2016.

Amb motiu de l'estrena d'"Informe general II. El nou rapte d'Europa", el cineasta català Pere Portabella serà el convidat a la màster class 7 PLANS 7, on triarà set plans o seqüències per reflexionar sobre el llenguatge cinematogràfic el divendres 27 de maig, a l'Auditori de La Pedrera.

 

Diaris d'una campanya electoral

El festival s'endinsa en dues campanyes electorals paradigmàtiques dins del que s'ha etiquetat com a ‘nova política' arreu del món. D'una banda, entra als bastidors de la campanya de "Barcelona en Comú", la candidatura ciutadana que va guanyar les darreres eleccions municipals a la capital catalana, gràcies a Metamorphosis i Alcaldessa, dos títols que es complementen amb visions diferents de la mateixa història. De l'altra, coneixerem el retrat més personal del president equatorià Rafael Correa al llarg de la campanya del 2013, amb el documental Instantes de campaña.

 

Gènere i identitat sexual

El festival també aborda l'homofòbia, la transsexualitat i la pedofília. La protagonista de Call me Marianna comença una nova vida després de 40 anys dins del cos d'un home, tot i que la seva mare continuï dient-li "fill", la seva exdona no la vulgui veure i els seus fills la rebutgin. Daniel's World és un retrat valent que ens enfronta a una realitat incòmoda, la d'un estudiant de 25 anys, el primer membre de la comunitat txeca de pedòfils que parla de la seva malaltia i que, tot i no haver abusat mai de cap menor, es planteja sotmetre's a una castració química. Inside the Chinese Closet recull la lluita de l'Andy i la Cherry per satisfer les expectatives dels seus pares a la societat xinesa, on l'homosexualitat és inacceptable.

 

La música com a eina de transformació social

A través de cançons i videoclips de baix pressupost descobrim Sonita, una artista carismàtica que lluita contra el  destí d'un matrimoni pactat a través de la música rap. City Of Dreams - A Musical, un original documental musical, ens mostra una escola de Bombai. La contemplació del dia a dia dels nens es combina amb les coreografies a l'estil Bollywood, en què ells mateixos ens expliquen cantant els seus somnis i esperances. Per últim, Esto es lo que hay retrata el grup de rap cubà més popular: Los Aldeanos. El seu missatge contestatari triomfa entre els joves al marge de la cultura castrista. L'evolució del grup des de l'escena underground els porta a fer una  gira mundial que coincideix amb l'obertura del règim.

 

Produccions amb participació de TV3

TV3 ha col·laborat a Freightened. El preu real del transport marítim, del realitzador nord-americà Denis Delestrac, títol seleccionat a la Secció Oficial del festival. La premiere mundial va tenir lloc a Green Film Festival de San Francisco, a l'abril. Altres títols que participen al certamen han estat coproduïts per TV3, com "Sexe, maraques i chihuahues", "Joana Biarnés, una entre tots" i "Game over". Sexe, maraques i chihuahues, de Diego Mas Trelles, competeix en la nova secció Latitud DocsBarcelona, que agrupa una selecció dels millors documentals de la península Ibèrica i d'Amèrica Llatina. Paral·lelament, el dijous 26 de maig es projectarà gratuïtament el webdoc del projecte en una navegació interactiva. TV3 també ha coproduït aquest interactiu.

 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

Anar al contingut