L'OMS recomana consumir un mínim de 5 peces al dia entre fruita i verdura, ja que aquests aliments ens aporten gran quantitat de vitamines, minerals i fibra. Nutrients molt necessaris per mantenir la nostra salut. La SENC (Societat Espanyola de Nutrició Comunitaria) col·loca les hortalisses i les fruites dins la piràmide alimentària com a grups d'aliments que cal incloure en cada àpat principal. I també podem veure les fruites i hortalisses ocupant una posició preferent en altres eines d'educació nutricional com són el plat saludable de Harvard i el del Canadà, països on es recomana que les fruites i hortalisses ocupin la meitat de cada àpat per aconseguir una alimentació saludable. La teoria és clara, però sembla que el nostre consum habitual dels vegetals queda curt. Les cistelles de proximitat, una gran solució a l'hora de pensar en receptes noves És per això que t'oferim algunes propostes per augmentar el consum diari de vegetals: ● Planifica els teus menús setmanals abans d'anar a comprar, de tal manera que les verdures formin la base del teu plat. ● Dibuixar en un paper la silueta del plat saludable i anar omplint-ne les diferents parts et pot ajudar a crear àpats equilibrats en què no en falti de res. ● A partir d'aquesta planificació et serà més fàcil elaborar una llista de la compra ben optimitzada. ● Si veus que això de planificar no està fet per a tu, pots optar per demanar una cistella de proximitat. Segur que hi ha diverses opcions a prop de casa teva. Algunes potser et deixen triar una mica, però en altres casos t'arribarà només allò que s'ha cultivat aquella setmana. Un cop tinguis la cistella a casa, pots començar a idear receptes amb els aliments que la contenen. ● Si tens l'oportunitat de passejar pel mercat, tria productes de temporada i, si és possible, de proximitat. Solen ser més econòmics i saborosos. A més, si t'agrada crear noves receptes i trobes alguna verdura que no has tastat mai, pots preparar-la en una recepta nova. ● Si et falten idees o necessites motivació, les xarxes estan plenes de receptes interessants i nutritives. Si vols llançar-te a la pràctica, també pots apuntar-te a tallers de cuina que treballin diferents formes de preparar els vegetals. ● Prepara snacks saludables a partir de vegetals. A mig matí o per berenar, opta per una peça de fruita sencera, fruita tallada o patés vegetals, que poden ser un bon substitut de l'embotit a l'entrepà. ● Inclou fruites i verdures als menjars "socials", ja sigui amb la família, aniversaris, dinars de feina o sopars amb els amics (broquetes de fruita, macedònies, sorbets, carpaccios, pintxos, etc.). Segur que agraden a tothom. ● I per al dia a dia, si la verdura bullida o al vapor t'avorreix, amaneix-la amb un bon oli d'oliva verge extra i experimenta amb les espècies, olis aromatitzats o una picada d'all, julivert i fruits secs. ● Si cuines per a aquells que no poden ni veure les verdures al plat, pots "camuflar-les" amb una salsa de tomàquet casolana o en un plat guisat. Segur que hi donaran un toc especial! ● I per últim, anima't a experimentar amb fonts de proteïna vegetal en els teus plats. Recorda que alimentar-se de manera saludable és un hàbit. Cal anar introduint els canvis de forma gradual, tenir paciència, i no abandonar a la primera de canvi. Esperem haver-te donat idees per "vegetalitzar" una mica més els teus àpats. Anima't! El teu benestar t'ho agrairà.   Instagram live amb Núria Coll, d'Etselquemenges         View this post on Instagram                       A post shared by Televisió de Catalunya (@tv3cat)   Com "camuflar" les verdures i cuinar receptes exquisides