Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els consells del "Dilluns començo"

10 claus per fer una compra més conscient

Al capítol 2, reflexionem sobre com les nostres decisions de compra tenen un impacte al planeta. Anem un pas més enllà del que veuen els nostres ulls i del que ens dicta l'estómac quan siguem davant de l'estanteria de productes d'alimentació

TEMA:
Salut

Sembla que la crisi climàtica ja comença a ser un motor essencial a l'hora de fer una compra més conscient i sostenible. Però compra conscient i compra sostenible no tenen per què ser sempre exactament el mateix.

Compra conscient és aquella que s'ha fet després d'una reflexió prèvia sobre la necessitat de comprar, sense ser víctimes d'un impuls compulsiu. Per una altra banda, compra sostenible és aquella que, a part de la reflexió, també té en compte els valors de sostenibilitat mediambiental i es preocupa per la petjada de carboni que es pot generar durant el procés de producció del producte.

Hi veus la diferència? Podem arribar a comprar aliments ecològics amb envasos sostenibles de forma compulsiva, sense realment necessitar el producte, o podem acabar comprant un producte de primera necessitat que no es preocupa de la sostenibilitat mediambiental.

El més important per empoderar-nos com a consumidors és que tinguem molt clar que amb les nostres decisions de compra estem realment decidint quin present i futur volem. Per això, abans de comprar hauríem de plantejar-nos alguns aspectes:

-Costos de material
-Tipus de materials (ecològics, contaminants...)
-Si el procés de producció és sostenible
-Composició
-Procedència
-Reciclatge d'envasos que el contenen
-Condicions laborals dels treballadors
-Valors de l'empresa

És la nostra responsabilitat saber què comprem, i una manera fàcil de començar és llegir les etiquetes dels productes per poder prendre les nostres decisions. La informació normalment es limita al mínim legalment requerit i, així i tot, ens pot ajudar a decidir.

Quan hagis fet aquesta anàlisi pot passar que la teva elecció de compra canviï. També hi ha una sèrie de preguntes que ens podem fer abans de comprar compulsivament:

-Realment necessito fer aquesta compra encara que estigui d'oferta?
-Consumiré el producte o s'acabarà caducant a la nevera i l'hauré de llençar a les escombraries?
-És saludable comprar més menjar del que consumeixo habitualment?
 

10 tips per fer una compra més conscient

1. Tota compra conscient comença a casa
Fes una llista de la compra realista, després d'haver-hi comprovat què hi ha a la teva nevera i al teu rebost. Sigues conscient del que et fa realment falta.

2. La compra es fa sempre després de menjar amb l'estómac ple
Així el nostre cap està més centrat i no es perd per les estanteries de dolços.

3. Compra menjar de veritat
I no omplis la teva cistella de productes ultra processats.

4. Evita els productes sobre envasats i els envasos de plàstic quan sigui possible
El plàstic és un dels envasos més polivalents i que protegeixen millor els aliments, però sembla que no acabem de fer-ne un bon ús. Per tant, porta sempre una bossa reutilitzable i evita les bosses de plàstic.

5. Compra local, de temporada i autòctona
Aquest és un dels punts que més ens costen de canviar, ja que amb la globalització ens hem acostumat a menjar de tot durant tot l'any.

6. Redueix el consum de carn
Produir un quilo de carn és molt poc sostenible, ja que es necessita 15.000 litres d'aigua per produir-la. A més, per alimentar el bestiar, s'utilitzen dos terços de la producció mundial de cereals, la qual cosa es tradueix en un munt de terres de cultiu destinades a això. I no ens oblidem que la ramaderia intensiva emet un nombre considerable de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

7. Compra a l'engròs
Si vas a fer la compra, tria sempre que puguis que sigui a pes (fruites, verdures, llegums, fruits secs...) i surt de casa amb bosses de roba reutilitzables per no utilitzar bosses de plàstic.

8. Conserva bé els aliments
L'ideal és guardar les fruites i verdures en bosses de reixeta, que permetran prolongar-ne la frescor.

9. Reutilitza tots els envasos que ho permetin
I els que no puguis, separa'ls per llençar-los als contenidors corresponents. Involucra-hi els més petits de la casa.

10. Adopta la filosofia 'zero residus'.
Segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, cada espanyol va llençar 31 quilos/litres d'aliments i begudes el 2020.
Podem minimitzar aquestes xifres si ens ocupem de reduir el malbaratament d'aliments. Compra de forma responsable i aprèn a cuinar les restes per no haver d'acabar llençant menjar a les escombraries.

Comença pel consell que et sigui més fàcil i ja veuràs com de mica en mica, sense adonar-te'n, els tens tots integrats.

Són petits actes que suposen grans canvis i que ens fan sentir molt bé.

 

Un Instagram live amb la periodista Esther Vivas sobre compres més conscients

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Salut

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut