De l'11 al 19 de març, Austin, Texas, Estats Units

"Dead Slow Ahead" seleccionada al South by Southwest

L'"opera prima" de Mauro Herce s'estrenarà als Estats Units a SXSW, el festival South by Southwest. El documental hi arriba després d'una exitosa carrera a festivals en què ha estat premiat als de Locarno, Lisboa, Jilhava i Sevilla. El llargmetratge és una producció de Nanouk Films, El Viaje Films i Bocalupo Films en coproducció amb Televisió de Catalunya.

"Dead Slow Ahead", el primer llargmetratge documental del director de fotografia Mauro Herce, ha estat seleccionat a SXSW, el festival South by Southwest, que se celebrarà de l'11 al 19 de març a Austin, la capital de Texas, als Estats Units. Participarà en la secció SXGlobal, on es programen films internacionals amb narratives innovadores. Aquesta serà l'estrena del documental als Estats Units.

"Dead Slow Ahead" és el retrat d'un viatge revelador i hipnòtic a bord del vaixell de càrrega Fair Lady. Els mariners que l'habiten estan sobrepassats per un món industrialitzat del qual semblen ser simples engranatges. Pel rodatge del documental, Mauro Herce va navegar durant dos mesos a bord del vaixell de càrrega, de set bodegues, vuit pisos d'alçada, capacitat de 76.000 tones i tripulació majoritàriament filipina.

Nanouk Films, una productora catalana amb experiència consolidada en el documental, amb treballs com "Bugarach" o "Els anys salvatges", produeix el documental juntament amb El Viaje Films i Bocalupo Films amb la coproducció de Televisió de Catalunya. El títol del documental fa referència al terme en nàutica per parlar de la velocitat mínima per avançar sense arribar a aturar-se.

 

Sinopsi
Un vaixell de càrrega travessa l'oceà. El ritme hipnòtic dels seus engranatges revela el moviment continu de la maquinària que devora els seus treballadors: els últims gestos de comerç dels vells mariners desapareixen sota el ritme mecànic i impersonal del neocapitalisme del segle XXI. Potser és un vaixell a la deriva, o potser només l'últim exemple d'una espècie en perill d'extinció. "Dead Slow Ahead" és un retrat febril i al·lucinatori de la maquinària que ha aclaparat els homes que hi viuen: ja no saben si estan operant la màquina o si és al revés.

 

 

 

 

Nota del director
"Ens vam imaginar que rodàvem l'últim vaixell de la humanitat: un en què la seva tripulació no s'ha adonat de la fi del món i continua executant accions mecàniques, subordinades a les  necessitats d'aquest monstre d'acer flotant que alimenten fins a la inconsciència. Ens endinsem en el retrat d'aquest malson tan contemporani sense cap ànim de denúncia o pamflet sociològic. El seu objectiu és un altre: aconseguir les imatges més primitives i essencials d'aquest univers on l'home s'empetiteix davant la condemna d'una maquinària que l'excedeix i el desborda. Una màquina que no descansa mai, com tampoc no descansa mai el cap atordit de l'home que la va crear ni la del mariner que l'habita, i que semblen haver oblidat el sentit de la creació, en algun confí estrany de l'univers."


Premis
Premi especial del jurat, Film Festival Locarno, Suïssa, 2015
Premi a la Millor Opera Prima i Premi del Jurat Universitari, DocLisboa, Portugal, 2015
Premi de la Secció Oficial Opus Bonum al Millor Documental Mundial, International Documentary Film Festival de Jilhava, República Txeca, 2015
Menció d'Honor, Festival de Cine Europeo de Sevilla, 2015

 

Festivals
Festival Internacional de Cine de Mar del Plata. Secció Panorama, Argentina, 2015
Janela Internacional de Cinema do Recife. Competició Oficial. Brasil, 2015
Pravo Ljudski Film Festival, Sarajevo, Bòsnia i Hercegovina, 2015
Zinebi 54, Festival Internacional de Cine Documental y Cortometraje de Bilbao. Secció no competitiva, 2015
TFF, Torino Film Festival. Competició Oficial.  Itàlia, 2015
Festival Internacional de Cine de Lanzarote. Secció no competitiva
SXSW, South by Southwest (de l'11 al 19 de març a Austin, Texas, Estats Units), 2016


Fitxa tècnica
Direcció: Mauro Herce Mira
Guió: Mauro Herce i Manuel Muñoz
Producció executiva: Ventura Durall i Jose Alayón
Direcció de fotografia: Mauro Herce Mira
Muntatge: Manuel Muñoz
Duració: 74 minuts
2015
Una producció de Nanouk Films i El Viaje Films en coproducció amb Bocalupo Films i Televisió de Catalunya.


Mauro Herce Mira
Director, guionista i fotògraf

(Barcelona, 1976) Es va graduar com a enginyer de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, el 1999 i el 2001 respectivament. La seva passió pel cinema i els viatges el van conduir a prosseguir els seus estudis a Cuba i diplomar-se a l'Escuela Internacional de Cine de San Antonio de los Baños, el 2003. Gràcies als seus bons resultats, va aconseguir una beca per a l'escola de cinema Louis Lumière, a París, on va finalitzar els seus estudis el 2004.
Ha treballat com a director de fotografia en una vintena de films (tant de ficció com documentals), curtmetratges, videoclips i anuncis. Alguns d'aquests treballs han estat seleccionats i en ocasions premiats en destacats festivals de cinema arreu del món, com ara Canes, Berlín, Venècia, Sant Sebastià, Rotterdam, Locarno, Toronto o Mar del Plata. Durant la seva carrera en el cinema, també ha treballat com a director i guionista de diversos llargmetratges i curts, i també ha desenvolupat tasques de productor en tres pel·lícules.

Anar al contingut