Una pila de llibres
Una pila de llibres
Sant Jordi

De la gastronomia a la ciència i de les manualitats a l'economia: els llibres especialitzats que recomanen els nostres periodistes

Hem demanat a periodistes especialitzats de TV3 que ens prescriguin títols de la seva especialitat: gastronomia, manualitats, humor, economia, ciència...

Tana Collados, directora de "Cuines":

-Guia d'alimentació sobre el càncer elaborada per la Fundació Alicia i l'ICO. Gratuïta i descarregable (s'anirà ampliant en capítols): http://www.alicia.cat/uploads/news/docs/Guia201.%20REcomendaciones%20Generales_CAST.pdf

-"100 coses que cal saber dels vins", de l'enòleg i professor de tast Àngel García Petit. Cossetània Edicions.

-"Los Once. Los chefs que abren el camino del futuro". Pau Arenós parla d'ells i ells d'ells mateixos. També inclou receptes. D'Ediciones B.

 

Xavier Duran, periodista científic de TV3:

-"100 moments estel·lars de la ciència. Fets, anècdotes, llegendes i personatges.", de Pasqual Bernat. Cossetània Edicions.

-"Reparar els vius" és una novel·la de Maylis de Kerangal. Angle Editorial

-"De Orwell al cibercontrol", d'Armand Mattelart-André Vitalis. Editorial Gedisa.

 

Pere Gaviria, subdirector de "Valor afegit":

-"No ens calia estudiar tant", de Marta Rojals. Recull d'articles sobre la precarietat i incertesa que pateix la generació que va créixer durant els anys de la bombolla.

-"Euromalson. Algú s'ha cruspit la classe mitjana", d'Aleix Saló. Àcid i divertit, aquest còmic de contingut econòmic és ideal per als que els fa mandra llegir sobre economia. Publicat fa dos anys. Ja es pot trobar en versió "econòmica" per als que tampoc vulguin gastar gaire diners.

-"El minotaure global", de Yanis Varufakis. Reconec que encara no l'he llegit, però estic segur que serà un èxit de vendes entre els fans -que en són molts- del carismàtic ministre de Finances grec.

-"Diners, noves regles del joc", de Christian Felber. Últim llibre traduït al català d'aquest economista austríac que defensa l'anomenada economia del bé comú.

 

Rafel Vives, presentador de "Ja t'ho faràs":

-"Dudua: 30 proyectos para la vida moderna". Editorial Timun Mas.

-"Amigurumi XXL. 18 proyectos fáciles de hacer con cuerda y ganchillo", de Maria Alejandra Montero.

-"La hora del té", de Misako Mimoko.

 

Lluís Marquina, director del "Generació digital":

-"El periodisme després de Twitter", d'Albert Sáez. Ja res és el que era. El periodisme, tampoc. Modelada a cop de revolució (Il·lustració, francesa i Industrial) la professió de la informació se sotmet ara a la pressió de la revolució de la xarxa. Com l'ha viscut i com s'hi ha d'aliar en aquest assaig guanyador del premi Joan Fuster dels Premis Octubre 2014.

-"El pequeño libro rojo del activista en la red", de Marta Peirano. Un assaig per entendre fins a quin punt la informació que aboquem a la xarxa està exposada a la mirada dels altres acompanyat d'un manual per protegir-nos d'aquestes mirades; com assegurar les nostres comunicacions digitals partint del més bàsic: una contrasenya segura.

 

Xavier Bonastre, periodista esportiu de TV3:

-Tots els d'Arcadi Alibés sobre "running": "Córrer per ser feliç", "Les petjades dels herois" i "100 motius per córrer".

-"Domingo Catalán, de 0 a 100", de Domingo Catalán i Ignasi Gaya.

-"Superando obstáculos", de Josep Lluís Blanco.

 

Roger Roca, periodista musical del 33:

-"Pero hermoso", de Geoff Dyer. Un llibre de relats de ficció sobre grans músics de jazz (Duke Ellington, Thelonious Monk, Lester Young, Charles Mingus) inspirats en fotografies d'aquests artistes.

-"Pequeño circo", de Nando Cruz. Un llibre sense precedents: la història de la música "indie" a Espanya explicada a partir dels testimonis de més de seixanta artistes, responsables discogràfics, organitzadors de concerts, etc.

-"Blancas bicicletas", de Joe Boyd. Una crònica sensacional de l'escena musical dels anys seixanta escrita per Joe Boyd, productor discogràfic i descobridor de talents com el cantautor Tim Buckley.

 

En Peyu, presentador de l'"APM?":

-"De cómo me convertí en alcalde y cambié el mundo", de Jón Gnarr. És un pallasso islandès que es va presentar per a alcalde en conya i va guanyar les eleccions.

-"El meu ofici", de Josep Maria Espinàs.

-"A la recerca del català autèntic", de Miquel Martí Danés i Dani Solerdelcoll.

 

Jaume Vilalta, director del "Quèquicom":

-"100 dóna per a molt". Cossetània Edicions ho demostra amb la col·lecció de 100 en 100. "100 qüestions per entendre l'atmosfera", "100 molècules amb què la química ha canviat (poc o molt) la història", "100 curiositats de la medicina"... i altres temes científics. Autors com Daniel Closa, Xavier Duran, Jordi Mazón, Marcel Costa o Miquel Capó ens parlen de física, biologia, matemàtiques o economia, ciència en general, amb una fórmula divulgativa, atractiva i interessant per als lectors.

-Nova col·lecció Buridán: amb "Vida extraña" (Biblioteca Buridán, 2013), David Toomey ens introdueix en el món dels científics que busquen vida molt, molt diferent de la nostra. És la recerca d'organismes que viuen a la Terra en ambients molt extrems, i sobretot d'altres formes de vida encara més estranyes a la resta de l'univers. El tardígrad de la portada és una mostra d'aquesta estranya vida a la Terra mateixa, i fa que ens qüestionem sobre quines formes de vida poden existir en llocs amb condicions molt diferents de les terrestres. El llibre encara va més enllà, i planteja formes sorgides de la ment dels filòsofs i la ciència-ficció, fins a arribar a posar damunt la taula qüestions tan difícils com la definició de la vida mateixa.

Anar al contingut