Els membres del grup de rap català  La Masia, a "D_Rap"
Els membres del grup de rap català La Masia, a "D_Rap"
Estrena dels 12 capítols a les plataformes digitals de TV3

"D_rap" fa una radiografia de la música urbana en català

Arrenca "D_rap", una sèrie fonamentada en la música urbana i en la realitat. A partir del col·lectiu La Masia, descobrim quina visió de la vida tenen artistes com SWIT EME, Deibit LDA, Tribade, Santa Salut, Elane o Sofia Gabanna

Comença "D_rap" a les plataformes digitals de TV3. La nova sèrie sobre música urbana en català reuneix els components d'un dels grups més representatius d'aquest estil musical i posa l'ull en els temes sobre els quals emeten els seus judicis, que són o bé temes d'avui dia que, sobretot, preocupen la joventut, o bé temes universals vistos per una nova generació amb ganes de millorar la societat.

"D_rap" presenta un col·lectiu que es diu La Masia, creat per un grup de músics joves que senten la necessitat de fer rap en català. Amb Swit Eme, Deibit o SDLH com alguns dels promotors del projecte, La Masia aplega cantants i grups amb carreres en solitari, amb força seguidors, que destaquen dins del rap. Tots ells tenen un doble objectiu en comú: impulsar la música urbana en català i fer visible la realitat que viuen molts joves de Catalunya. Al llarg de la sèrie es podran sentir i veure clips o actuacions de temes com "30 vs. 100", "Foc i roses", "Àngel i dimoni" o "Real katalan", per citar-ne algunes.

A través del col·lectiu s'aniran afegint altres protagonistes: artistes de rap com Tribade, un grup de raperes amb fonaments polítics i antisistema; la rapera sabadellenca Santa Salut; la lleidatana Elane, i l'argentina Sofia Gabanna, que se sumen al projecte per donar visibilitat a les veus femenines que s'obren pas dins d'aquest gènere.

"D_rap" és una producció del Departament de Programes Culturals de TV3, a partir d'una proposta de Costa Est Audiovisuals i Comunicació. El projecte va ser seleccionat en la quarta convocatòria de projectes audiovisuals innovadors per difondre i descobrir la cultura catalana, organitzada per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) del Departament de Cultura de la Generalitat, que té com a objectiu trobar nous talents i formats de continguts.

 

ELS CAPÍTOLS DE "D_RAP":

1. No pots insultar el rei
Els components de La Masia estan preocupats pel fet de si escriure cançons amb missatges crítics en contra del poder establert els pot comportar problemes fins al punt de poder ser detinguts i engarjolats. Elane, Swit Eme i Deibit es posen en contacte amb Valtònyc per parlar de la manca de llibertat d'expressió. El tema "Llibertat", interpretat pels membres de La Masia, és el colofó del programa.

Components de La Masia entrevisten al raper Valtònyc
Components de La Masia entrevisten el raper Valtònyc

2. El rumb de la cançó
"Taques de sang" i "Vi ranci" són les dues noves cançons que s'estan preparant des de l'estudi de La Masia. Una bona oportunitat que es presenta per seguir els joves rapers durant el procés creatiu d'aquests temes: des de com creen la base instrumental i com escriuen les lletres, fins a com afronten les jornades de gravació de les cançons. Descobriran com SDLH es treu de la màniga una tornada molt melòdica per al tema "Vi ranci" i com Elane també fa una aportació d'allò més interessant a la cançó.

A primer terme l'Andrew, un dels components de La Masia
En primer terme, l'Andrew, un dels components de La Masia

3. Passa el micro
Les noies que han volgut dedicar-se al rap han hagut de picar força pedra per fer-se un lloc en l'escena mainstream del gènere. Actualment, Elane, Santa Salut o Tribade són artistes que s'han convertit en referents per a les joves que volen obrir-se pas dins del rap, un món que, fins fa pocs anys, era tan masclista com la societat. Les protagonistes del programa, però, posen en qüestió l'etiqueta de "raperes feministes" que els pengen alguns mitjans de comunicació.

Santa Salut cantant Oasis, una de les seves cançons
Santa Salut cantant "Oasis", una de les seves cançons

4. Una porra no dona poder
Tenir la policia a prop dona més seguretat o fa sentir més incòmode? El tema del comportament de la policia, a debat. Elane demana un tracte diferent, més proper, per part dels agents, mentre que Deibit recorda actuacions policials violentes durant algunes manifestacions. Ell i Khaay presentaran el tema "30 vs.100", en què, com diuen els seus compositors, el 30 representa els guàrdies, i el 100, el poble.

Khaay, rapejant una de les cançons de La Masia
Khaay, rapejant una de les cançons de La Masia

5. El català es va perdent
Falten referents culturals moderns i urbans en llengua catalana? S'associa només el català amb les escoles i després es parla en castellà? Es va perdent el català? Un dels objectius de La Masia és fer música en català per a tothom, per al carrer, mentre que Tribade avisa que el català està en perill. Bittah i Masiva Lulla parlen de la seva experiència cantant per primer cop en català.

Masiva Lulla i Bittah, en un moment del seu assaig
Masiva Lulla i Bittah, en un moment d'un assaig

6. L'amor romàntic és un mite
Les novel·les, les pel·lícules i les cançons sempre han venut un amor romàntic que amb l'arribada de les noves generacions trontolla i sembla que es posa en dubte, com fa Elane, que pensa que l'amor romàtic és un mite construït des del masclisme en què es troben possessions i jerarquies. Swit Eme, que pensa que l'amor no passa pel compromís i recorda que els seus pares pertanyen a la generació dels divorcis, interpreta "Àngel i dimoni" juntament amb Khaay.

Elane, explica la seva visió de l'amor a 'D_Rap'
Elane explica la seva visió de l'amor a "D_Rap"

7. Ni dreta ni esquerra
Una part important de la joventut no creu en els polítics. Deibit subratlla que ells no són ni de dretes ni d'esquerres, que estan a sota i que volen que els de dalt deixin d'escanyar. Tribade va més enllà: Bittah i Masiva Lulla es declaren antisistema només pel fet de ser persones dissidents. Per arrodonir l'episodi, La Masia interpreta un tema que no deixarà indiferent: "Real katalan".

Swit Eme, Deibit i SDLH interpretant Real Katalan
Swit Eme, Deibit i SDLH interpretant "Real katalan"

8. No soc una mala influència
Que un amic com Swit Eme empenti un bon nano com l'SDLH a fer rap vol dir que és una mala influència? Segur que no. En aquest capítol es podrà veure com les fortes arrels sentimentals i musicals que tenen alguns components de La Masia, des de l'adolescència, han estat clau per enfortir una amistat que va més enllà d'un col·lectiu musical. Qosta i Khaay interpreten "Foc i fum", una cançó amb molts ingredients per assaborir: la tradició de la revetlla de Sant Joan; la festa, el soroll i els petards, i els fets de l'1 d'Octubre i de la setmana de la sentència.

SDLH, canta Tu llamada
SDLH, canta "Tu llamada"

9. Em fa ràbia
Fets com que es destinin pocs recursos a barris pobres, el tracte que han rebut els joves per part dels mitjans de comunicació durant la pandèmia o les càrregues patides pels manifestants durant la setmana de la sentència al procés són alguns dels temes que fan ràbia als protagonistes del programa. Dins d'aquest context, descobriran algun fragment d'un tema inèdit de La Masia ("Taques de sang"), a més d'interpretar "Mans enlaire".

Mans enlaire, de Swit Eme
"Mans enlaire", de Swit Eme

10. SC: la gent no pensa
Es rep massa informació de les xarxes? S'està sobreinformat? Enreden amb fake news? Es vol tenir una vida com la de les influencers? Parlaran de l'impacte que tenen les xarxes socials i també de com les utilitzen els protagonistes del programa per cuidar la seva imatge i les seves cançons. A més, Sofía Gabanna portarà el seu hip-hop amb reminiscències dels 90 interpretant el seu tema "Bounce".

Sofia Gabanna, cantant Bounce
Sofia Gabanna cantant "Bounce"

11. El futur? Ni idea
Deibit interpreta "De peus a terra", un tema intimista que va compondre en un moment d'inflexió de la seva vida. Però els joves toquen "de peus a terra" o estan enganyats per un sistema que, per exemple, els diu que si van a la universitat tindran accés a una bona feina? Parlen amb la gent del rap perquè els expliqui els treballs precaris que han hagut de fer i si veuen una sortida de futur a la seva dedicació a la música.

Qosta, Elane, Deibit i Swit Eme compartint impressions sobre el futur
Qosta, Elane, Deibit i Swit Eme compartint impressions sobre el futur

12. El punt d'unió
Rap a l'escenari i germanor entre el públic. Són els concerts, el punt d'unió entre un grup de persones que van a veure uns artistes i la seva música. Com diuen Tribade, "als nostres concerts pot venir gent sola i sentir-se sempre acompanyada".

En aquest capítol aniran a concerts per veure com els viuen els nois de La Masia a Cal Ninyo (Sant Boi), Santa Salut al Festival Embassa't de Sabadell i Ttribade a la Sala Apolo de Barcelona, on tindran l'oportunitat de veure com interpreten el tema "Kartikkeya" juntament amb algunes de les millors raperes del panorama actual.

El festival, el punt d'unió
El festival, el punt d'unió

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut