Xapata d'olives, nous i béicon

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Xavier Barriga
  • Dificultat: Mitjana
  • Temps: Més d'una hora
  • Restaurant: Fleca Turris, Barcelona

INGREDIENTS

  • 500 g de farina panificable
  • 10 g de sal
  • 10 g de llevat
  • 280 g d'aigua
  • 25 g d'oli d'oliva
  • 75 g d'olives negres
  • 75 g d'olives verdes
  • 25 g de nous
  • 50 g de béicon fumat a daus
  • herbes provençals

PREPARACIÓ

Per començar, poseu a l'amassadora la farina, la sal, el llevat, l'oli i una mica d'aigua i amasseu-ho a velocitat lenta.

A mesura que la farina absorbeixi l'aigua, aneu-n'hi afegint més de mica en mica, sense deixar d'amassar durant uns 12 minuts.

Mentrestant, poseu en un bol les olives sense pinyol i tallades a rodanxes, les nous trencades a trossos, les herbes provençals, i el béicon ja fregit i remeneu-ho tot bé.

A continuació, poseu-hi la barreja d'olives, herbes, nous i béicon a l'amassadora i amasseu-ho tot junt durant un parell de minuts més.

Tot seguit, poseu la massa en un bol, tapeu-la amb un drap i deixeu-la reposar durant 24 hores a la nevera.

Després, poseu la massa sobre el taulell enfarinat, talleu-la a trossos, doneu-los forma rectangular, poseu-los en una safata amb paper sulfuritzat, deixeu-los fermentar durant 30-45 minuts i, finalment, deixeu-los coure al forn fins que estiguin dauradetes.

Quan les xapates estiguin cuites, unteu-les amb una mica d'oli d'oliva per sobre.
Anar al contingut