Tortell de massapà
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
El massapà i totes les postres típiques nadalenques a base de fruits secs i sucre són boníssimes però aporten molta energia, per això cal prendre'n porcions petites, no repetir i reservar-les per als dies especialsAmb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
250 g de farina de força
100 ml de llet fresca
50 g sucre
60 g de mantega
20 g de llevat de forner
5 g de sal
1 ou petit
Ratlladura de llimona
Ratlladura de taronja
Per al farcit:
200 g de torró de massapà
Per decorar:
50 g de farina d'ametlla
50 g de sucre llustre
50 g de clara d'ou
PREPARACIÓ
- En una pastadora posem 250 g de farina de força i un ou petit, 50 g de sucre, 20 g de llevat de forner i les ratlladures d'una llimona i d'una taronja.
- Ho pastem tot 10 minuts, hi afegim 5 grams de sal i ho pastem 5 minuts més.
- Tallem 60 g de mantega freda a quadrats petits.
- Anem afegint la mantega a la massa de mica en mica.
- Pastem fins que la massa hagi absorbit tota la mantega.
- Tapem la massa amb un drap humit (dins del mateix bol de pastar) i la deixem reposar durant 20 minuts.
- Separem la fruita del torró. Apartem 200 g de massapà i reservem la fruita. Treballem el massapà donant-li forma de cilindre.
- Passats els 20 minuts, traiem la massa del bol i la posem al marbre.
- Estenem la massa amb un corró donant-li forma d'un rectangle de 80 cm per 20 cm aproximadament.
- Posem el cilindre de massapà en un dels extrems de la massa i enrosquem la massa fent que el massapà quedi a l'interior.
- Ajuntem els dos extrems de la massa perquè faci un cercle com un tortell.
- Posem el tortell en una safata de forn amb paper sulfurat a la base.
- Posem una safata amb aigua ben calenta al forn, però amb el forn apagat.
- Deixem el tortell al forn amb aigua que continua apagat- i el deixem fermentar durant 1 h i 30 minuts.
- Passat aquest temps traiem el tortell del forn.
- Posem en un bol 50 g de farina d'ametlla, 50 g de sucre llustre i 50 g de clara d'ou.
- Ho barregem bé amb una vareta fent que quedi una pasta de massapà líquida.
- Amb un pinzell, pintem el tortell amb la barreja de massapà.
- Portem el tortell al forn, durant 20 minuts a 180 graus.
- Passats els 20 minuts, traiem el tortell del forn i deixem que es refredi sobre una reixeta.