Tikvenik ("Bànitsa" farcida de carbassa i nous) - Sofia, Bulgària

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Mikhaela Mikhaylova, Barcelona

INGREDIENTS

  • pasta filo
  • 1/2 carbassa
  • un grapat de nous
  • sucre
  • canyella mòlta
  • oli de gira-sol
  • mantega

PREPARACIÓ

Preescalfeu el forn a 195º.
Peleu la carbassa i retireu-ne les llavors. Trossegeu-la i ratlleu-la.
Poseu-la dins un recipient on pugueu treballar-hi còmodes. Afegiu-hi un parell de cullerades de canyella mòlta (com que el gust és força dominant, podeu posar-n'hi menys) i remeneu-ho amb les mans.
En una tassa, barregeu-hi a parts iguals una mica de mantega i d'oli de gira-sol.
Esteneu la pasta filo i unteu-la lleugerament amb la barreja oliosa perquè no s'assequi. Si preferiu una bànitsa una mica més lleugera, unteu la pasta només amb oli suau, ja que la mantega fa que sigui més pesada.
Escampeu-hi per sobre una mica de carbassa ratllada, dues o tres nous trossejades i sucre al vostre gust.
Enrotlleu el full de pasta per aconseguir un tub farcit i caragoleu aquest tub sobre ell mateix, com si féssiu una ensaïmada. Ja teniu una bànitsa preparada.
Feu el mateix procediment amb tants fulls de pasta filo com pastes vulgueu preparar.
Col·loqueu totes les pastes a la safata d'enfornar i unteu-les lleugerament per sobre amb la barreja d'oli i mantega perquè quedin ben daurades.
Amb uns 15 minuts de forn ja n'hi haurà prou.

Nota:
Aquesta bànitsa, de carbassa i nous, és típica per Cap d'Any.
Seguint el mateix procediment, podeu preparar bànitses amb diferents farciments, dolços o salats.

Anar al contingut