Thiou tir (Arròs amb peix i verdures) - Kaolack, Senegal

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Bineta Touré i Jaume Blanc, Reus

INGREDIENTS

  • Per a 4 persones:
  • 2 llobarros
  • gambes pelades (poden ser congelades)
  • arròs
  • 1 iuca
  • 2-3 patates
  • 1/2 pebrot verd
  • 1/2 pebrot vermell
  • 3-4 tomàquets no gaire madurs
  • 4 cebes grosses
  • 2 pastanagues
  • 1/2 carabassa
  • 1 albergínia
  • 4 grans d'all
  • iet congelat (molusc típic del Senegal)
  • kani congelat (pebrotet vermell picant)
  • netetu congelat (parkia biglobosa)
  • 6 bitxos querolets
  • 2 pastilles de brou concentrat
  • 1 pot de concentrat de tomàquet
  • oli de palma
  • pebre negre
  • aigua
  • sal

PREPARACIÓ

A l'hora de compar, trieu les hortalisses de mida grossa. Si no en trobeu, poseu-ne més quantitat que la indicada.
Talleu la iuca a trossos no gaire grossos, d'uns quatre dits; us anirà millor per pelar-la. Aneu amb compte, que la pell és força dura i costa bastant. Després talleu en quatre parts cada tros.
Peleu i talleu a daus les patates i la carabassa. Peleu les pastanagues i talleu-les a rodanxes no gaire fines. Peleu els alls.
Talleu a daus més aviat grossos l'albergínia. No cal que la peleu.
Trossegeu els tomàquets i tritureu-los amb el túrmix per fer-ne un puré.
Poseu una olla al foc i aboqueu-hi el puré de tomàquet. Tritureu, també, el pebrot verd i el vermell, i els alls. Afegiu-ho a l'olla.
Deixeu un grapat de iet en un bol amb aigua perquè es vagi descongelant. Després, rasqueu-los amb la punta d'un ganivet per acabar de netejar-los.
Peleu les cebes i tritureu-les amb el túrmix juntament amb els bitxos querolets, el pebre negre i les pastilles de brou esmicolades. Si no us agrada gaire el picant, poseu-hi menys bitxos. Aboqueu aquesta pasta a l'olla i afegiu-hi aigua fins que arribi gairebé a la meitat de l'olla. Afegiu-hi totes les verdures que teniu trossejades i el kani. Saleu-ho generosament. Per últim, afegiu-hi el tomàquet concentrat. Remeneu-ho, tapeu l'olla i deixeu que faci xup-xup.
Descongeleu unes quantes llavors de netetu, tritureu-les i afegiu-les a l'olla. Tapeu-la i que segueixi coent.
Escateu els llobarros i talleu-los en dues parts. Si no voleu tenir tanta feina, demaneu a la peixateria que us ho facin.
Afegiu les gambes a l'olla  --podeu comptar-ne unes 8-10 per persona-- i retireu-ne el pebrotet picant. Després, afegiu-hi el iet i el peix. Deixeu l'olla fent xup-xup gairebé tapada, tot just que el baf pugui escapar. Passada una bona estona, afegiu-hi un raig d'oli de palma. Remeneu-ho una mica amb molt de compte perquè no es desfacin ni les verdures ni el peix.
Mentrestant, podeu anar preparant l'arròs. Poseu una cassola al foc amb aigua fins la meitat. Esbandiu l'arròs un parell de cops perquè perdi el midó que porta. Quan l'aigua arrenqui el bull, feu-hi coure l'arròs. Compteu-ne tres grapats per persona com a mínim.
Un cop tingueu l'arròs cuit -veureu que s'ha begut tota l'aigua- aboqueu-lo en una safata de mida ben grossa i, per sobre, repartiu-hi el guisat de peix i verdures.

Anar al contingut