Sopa tarasca (Sopa de fesols vermells) - Michoacán, Mèxic

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Luis Felipe Fernández, Barcelona

INGREDIENTS

  • 1 tassa de frijoles
  • 6 tomàquets
  • 3 tasses d'aigua o de brou
  • 1 ceba
  • 2 alls
  • 4 tortillas de blat de moro
  • formatge fresc
  • chile pasilla al gust (bitxo sec)
  • crema de llet
  • oli i sal

PREPARACIÓ

Deixeu en remull els frijoles durant unes quantes hores, preferentment des de la nit abans. Després, poseu-los dins l'olla de pressió amb 3 gots d'aigua. Tapeu l'olla i deixeu que coguin durant uns 35-45 minuts.
Poseu un raig d'oli en una paella i, sense deixar que s'escalfi gaire, sofregiu-hi lleugerament els chiles. Això farà que no siguin tan irritants per l'estómac. Després, per estovar-los, feu-los coure en aigua durant uns 10 minuts.
Peleu els alls. Talleu la ceba a trossos grossos i enrossiu-ho tot amb una mica d'oli en la mateixa paella que heu fet els chiles. Afegiu-ho al cassó on hi teniu coent els chiles. De tant en tant doneu-hi un cop d'ull i controleu que el cassó no es quedi sense aigua.
En la mateixa paella, poseu-hi els tomàquets sencers i deixeu que s'enrosseixin una estona.
Un cop els chiles s'hagin estovat, retireu-ne el mànec. Poseu els chiles dins el got de la batedora, juntament amb la ceba, els alls i la mica d'aigua de la cocció que hagi quedat, i també els tomàquets. Saleu-ho al vostre gust i ja ho podeu triturar fins que quedi tot ben fi. Notareu que no us queda ben bé una pasta perquè l'aigua dels tomàquets farà que sigui una barreja més clara. Aquesta serà la base de la sopa. Reserveu-ho.
Quan els frijoles s'hagin cuit, obriu l'olla de pressió i condimenteu-los amb comí mòlt. A més de donar bon gust al plat, us en facilitarà la digestió, ja que els frijoles costen de pair. Si els heu bullit amb aigua, afegiu-hi també 3 o 4 culleradetes de concentrat de brou en pols. Si els heu cuit en brou, ja no caldrà.
Sense treure'ls de l'olla, tritureu-los amb el túrmix fins que quedi una crema ben fina. Tasteu-la i, si convé, rectifiqueu de sal.
Aboqueu dins l'olla la base de tomàquets i chiles que teniu reservada passant-la per un colador ben fi, per evitar que les pells dels tomàquets i les llavors dels chiles hi caiguin. Afegiu-hi una mica d'aigua i remeneu-ho.
Talleu les tortillas a tires fines i fregiu-les per tandes en una paella amb oli abundant, procurant que no es cremin. Deixeu-les sobre paper de cuina perquè perdin l'excés d'oli.
Serviu dos o tres cullerots de sopa a cada plat. Cadascú s'hi afegeix unes quantes tires de tortilla i crema de llet per sobre, que amorosirà el gust de la sopa.

Anar al contingut