Pollastre guisat amb fonoll

  • Programa: Cuines - programa
  • Cuiner: Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora

INGREDIENTS

  • INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

    1 pollastre

    500 g de brou de pollastre

    20 patates del platillo     

    5 llimones         

    2 manats d'espinacs

    1 bulb de fonoll       

    4 cardamoms

    3 grans d'all

    2 cullerades de sucre panela

    1 cullerada de sumac

    pebre negre

    llard

    brins de safrà

    vi ranci

    fulles de fonoll

    llorer

PREPARACIÓ

  1. Tallem el pollastre a vuitens i el posem en remull amb una solució de 50 g de sal per litre d'aigua. Ha d'estar cobert amb aquest bany de sal durant 30 minuts.
  2. Tallem 4 llimones a rodelles i en descartem les puntes. Omplim amb sal grossa el fons d'una safata i hi posem un pis de rodelles. Ho tornem a omplir amb sal i així anem fent-ne pisos de llimona i sal. Al final, ho cobrim de sal, ho compactem amb el suc d'una llimona i ho enfornem a 220º durant 30 minuts.
  3. Aixafem tres grans d'all amb pell i els refreguem en una cassola. Hi afegim oli, una cullerada de llard i deixem que s'enrosseixin. Un cop rossos, els reservem.
  4. Quan el pollastre ja hagi fet el bany de sal, l'eixuguem amb paper absorbent i l'afegim a la cassola per enrossir-lo a banda i banda, amb dues cullerades de sucre panela.
  5. Torrem uns brins de safrà en una paella i els afegim a la cassola, juntament amb els alls reservats, els cardamoms esclafats, una fulla de llorer i una mica de pebre.
  6. Posem a escalfar 500 g de brou de pollastre.
  7. Posem a escalfar 1 l d'aigua mineral.
  8. Afegim un raig de vi ranci a la cassola i en deixem evaporar l'alcohol.
  9. Afegim a la cassola tot el brou de pollastre i una part de l'aigua mineral, ja calents. Deixem que faci xup-xup durant 30 minuts, tapat.
  10. Passat aquest temps, afegim les patates del platillo a la cassola i ho deixem coure 20 minuts més, afegint-hi més aigua calenta, si cal.
  11. Tallem un bulb de fonoll a juliana i l'afegim a la cassola, juntament amb dos manats d'espinacs.
  12. Quan hagin minvat els espinacs, hi afegim les rodelles de llimona, prèviament esbandides per treure'n l'excés de sal. Hi posem una cullerada de sumac i unes fulles de fonoll i ho deixem coure, tapat, 5 minuts més.