Pirog s brusnikoi (Pastís de nabius vermells) - Krasnoyarsk, Sibèria, Rússia

INGREDIENTS

  • farina
  • nabius vermells (congelats o frescos)
  • 4 ous
  • smetana
  • llevat fresc
  • sucre
  • llet
  • sal

PREPARACIÓ

Les mesures per fer aquest pastís són a ull, com sempre ha vist fer l'Àssia a casa seva.
Poseu un cassó al foc amb una mica de llet. Quan sigui tèbia, aboqueu-la en un got i desfeu-hi un tros de llevat fresc. Deixeu reposar el got de llet en un lloc temperat, perquè el llevat es comenci a activar. Si passada una estona veieu que la barreja no puja, afegiu-hi una culleradeta de sucre i remeneu-ho. En ben poca estona veureu que comença a pujar. Poseu el got sobre un plat fondo, per evitar que us vessi si puja molt.
Per preparar la massa, poseu la llet al foc, més o menys un got i mig. Escalfeu-la una mica i aboqueu-la en un bol de mida grossa. Afegiu-hi un pessic generós de sal i aneu-hi incorporant la farina mentre la passeu pel sedàs. Remeneu-ho i seguiu afegint-hi farina fins que aconseguiu que la textura de la massa sigui força cremosa i sense grumolls. Ha de ser una mica més densa que la preparació per fer creps.
Incorporeu-hi el got del llevat i remeneu-ho perquè quedi ben barrejat.
Tapeu el bol amb un drap i deixeu-ho reposar 1 hora com a mínim.
En un altre bol, bateu-hi els ous amb un pessic de sal. Després, afegiu-hi dues cullerades ben curulles de sucre i continueu batent-ho.
Incorporeu els ous batuts de mica en mica al bol on teniu la massa reposant. Remeneu-ho amb cura, afegint-hi més farina passada pel sedàs mentre ho aneu remenant, procurant que la massa quedi homogènia i sense grumolls.
Feu un volcà de farina sobre el marbre, unes dues o tres tasses de farina, i aboqueu-hi la barreja del bol. Treballeu la pasta a mà fins que la farina del marbre s'hagi incorporat a la massa. La consistència final ha de ser bastant compacta.
Torneu-la a posar dins el bol amb un polsim de farina al fons perquè no s'hi quedi enganxada. Tapeu-la i deixeu que segueixi reposant perquè augmenti de volum, ben bé el doble.
Un cop reposada -veureu que queda molt flonja- aboqueu-la sobre la superfície de treball. Talleu-ne un tros (més o menys una quarta part) i reserveu-la.
Preescalfeu el forn a temperatura mitja-alta.
Poseu la resta de la massa sobre la safata d'enfornar, prèviament untada amb una mica d'oli, i esteneu-la procurant que us quedi de mig dit de gruix i amb les vores un pèl més altes.
Amb el tros de massa que teniu reservat feu-ne tires llargues i arrodonides, i poseu-les per sobre de la superfície de la massa, formant una reixa.
Repartiu els nabius per dins els forats de la reixa que heu fet amb la massa i escampeu-hi una mica de sucre per sobre. Enforneu-ho durant uns 10 minuts. Passat aquest temps, tapeu la superfície del pastís amb un tros de paper de plata perquè els nabius no es cremin, i deixeu que acabi de coure uns 35-45 minuts més (tot depèn de cada forn). Controleu si el pastís ja és cuit punxant-lo amb un escuradents. Traieu-lo del forn i deixeu que es vagi refredant.
Poseu la smetana en un bol i afegiu-hi sucre. Munteu-la amb les varetes, com si féssiu nata ensucrada. Repartiu cullerades de smetana muntada per sobre del les porcions de nabius i ja podeu portar el pastís a taula, en la mateixa safata del forn.
 
Anar al contingut