Nussstrudel (Pastís d'avellanes) - Àustria

INGREDIENTS

  • 500-600 g de farina
  • un sobre de llevat
  • 150-200 g d'avellanes mòltes (si no teniu avellanes, podeu fer aquest pastís amb ametlles, nous, pistatxos...)
  • 1 sobre de sucre avainillat
  • llet
  • 2 ous
  • sucre
  • mantega
  • llimona

PREPARACIÓ

Les quantitats dels ingredients són orientatives ja que, segons l'Ursula (i la seva àvia, de qui va aprendre moltes receptes), les receptes són coses "vives", que s'han de poder sentir, tastar i modificar segons convingui.
Poseu un got i mig de llet en un cassó i escalfeu-la una mica; desfeu-hi el sobre de llevat.
En un bol de mida grossa per poder pastar, aboqueu-hi la farina, la llet i la vainilla. Desfeu un tros de mantega d'un dit de gruix més o menys, i afegiu-hi unes 5 o 6 cullerades de sucre. Remeneu-ho perquè es desfaci. Després poseu-hi un ou sencer i el rovell d'un altre. Bateu-ho una mica i afegiu-hi un rajolí de llet. Aboqueu aquesta barreja al bol de la farina i barregeu-ho fins que la pasta sigui homogènia. Si veieu que la pasta queda poc compacta, afegiu-hi una mica més de farina. Un cop tingueu la pasta a punt, deixeu-la reposar, tapada amb un drap i en un lloc temperat, durant mitja hora.
Per preparar el farciment, poseu un cassó al foc amb força sucre, ben bé un parell de dits, i remeneu-lo constantment amb una cullera de fusta perquè es vagi desfent. Quan ja sigui líquid, afegiu-hi un parell de gots de llet amb molt de compte que no us esquitxi o es vessi. No pareu de remenar durant dos o tres minuts i apagueu el foc. Llavors, afegiu-hi avellanes mòltes. Remeneu-ho perquè quedi tot ben barrejat. Ratlleu la pell d'una llimona, només la part groga perquè la blanca amargueja, i afegiu-la a la barreja d'avellanes. Remeneu-ho i deixeu-ho refredar una estona.
Escampeu farina pel marbre o taulell de treball i aboqueu-hi la massa reposada. Aplaneu-la amb el corró fins que sigui força prima. Aboqueu-hi la barreja d'avellanes i repartiu-la per tota la superfície de la massa aplanada i enrotlleu-la com si féssiu un braç de gitano.
Poseu un tros de paper de coure al forn sobre la safata i col·loqueu-hi el pastís enrotllat al damunt. Doneu-li la forma que vulgueu; una de les més típiques és la de ferradura, semblant al crusant. Enforneu-ho durant uns 40-50 minuts a temperatura mitjana.
Barregeu una mica de llet amb una culledara de sucre i pinteu el pastís un parell de vegades durant la cocció, procurant tenir el forn obert el mínim de temps perquè no perdi gaire temperatura. Un cop cuit, deixeu-lo refredar abans de tallar-ne porcions i servir-lo.
Anar al contingut