Mandonguilles de gall del Penedès i gamba blanca
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Txema Martínez
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
- Restaurant: Tribia, Masquefa
INGREDIENTS
- Per a 4 persones:
- Per a les mandonguilles
- 1 pit de gall del Penedès
- 500 g de gamba blanca
- 50 g de nata líquida
- 6 llesques de pa de motllo sense crosta
- 4 ous
- mig manat de julivert picat
- farina blanca per arrebossar
- oli
- sal
- pebre
- Per a la salsa
- 2 kg de tomàquets pera (o en conserva)
- 2 kg de ceba dolça
- 100 g d'all picat
- 100 g d'oli d'oliva
- 2 l de fumet de peix
- 1 polsim de sucre
- Per a la picada
- 20 g de xocolata
- 50 g d'ametlles torrades
- 10 brins de safrà
- 2 llesques de pa torrat
PREPARACIÓ
Per fer les mandonguilles, piqueu el pit de pollastre, peleu i piqueu les gambes, barregeu-ho tot en un bol, salpebreu-ho, afegiu-hi els ous batuts, el pa de motllo esmicolat, la nata i el julivert picats, feu les mandonguilles amb les mans, arrebosseu-les amb farina, fregiu-les en una paella amb oli ben calent i, quan estiguin daurades, reserveu-les.
Per fer la salsa, escaldeu els tomàquets en un cassó amb aigua bullint, refredeu-los en aigua i gel, peleu-los i piqueu-los, és a dir, feu-ne una concassé.
A continuació, peleu i piqueu la ceba ben petita, manualment o amb un pímer, i sofregiu-la en una paella, juntament amb l'all picat, amb una mica d'oli, fins que sigui tot tou. Després, poseu-hi el tomàquet i un polsim de sucre i sofregiu el conjunt fins que tingui textura de melmelada. Tot seguit, afegiu-hi el brou de peix i deixeu-ho coure tot fins que estigui ben homogeni. Finalment, coleu el conjunt a sobre de les mandonguilles i coeu-ho tot junt durant 15 minuts a foc lent. Mentrestant feu la picada: amb un morter piqueu la xocolata, les ametlles, el safrà i les torrades, afegiu-ho al guisat i lligueu-ho bé.
I ja per acabar, serviu el conjunt, amb la guarnició al gust.
Per fer la salsa, escaldeu els tomàquets en un cassó amb aigua bullint, refredeu-los en aigua i gel, peleu-los i piqueu-los, és a dir, feu-ne una concassé.
A continuació, peleu i piqueu la ceba ben petita, manualment o amb un pímer, i sofregiu-la en una paella, juntament amb l'all picat, amb una mica d'oli, fins que sigui tot tou. Després, poseu-hi el tomàquet i un polsim de sucre i sofregiu el conjunt fins que tingui textura de melmelada. Tot seguit, afegiu-hi el brou de peix i deixeu-ho coure tot fins que estigui ben homogeni. Finalment, coleu el conjunt a sobre de les mandonguilles i coeu-ho tot junt durant 15 minuts a foc lent. Mentrestant feu la picada: amb un morter piqueu la xocolata, les ametlles, el safrà i les torrades, afegiu-ho al guisat i lligueu-ho bé.
I ja per acabar, serviu el conjunt, amb la guarnició al gust.