Llegums tunejats

  • Programa: Manduka
  • Cuiner: Paula Alòs
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys de 30 minuts

INGREDIENTS

  • 200 g de mongetes blanques de Santa Pau cuites

    2 cebes de Figueres

    2 grans d'all

    1 ceba tendra

    1 pastanaga

    1 enciam tipus Trocadero (de fulles tendres)

    1 grapat de tomàquets xerri

    1 grapadet de blat de moro torrat

    Per a la salsa de iogurt:

    1 iogurt

    1 llimona

    Unes fulles de menta fresca

    Oli d'oliva verge

    Sal, pebre

PREPARACIÓ

  1. Peleu les cebes de Figueres i els grans d'all.
  2. Talleu per la meitat les cebes i disposeu cada meitat per la base al damunt d'una taula de tall.
  3. Feu-ne tires ben primes procurant que no se us desmunti i seguidament piqueu-la en sentit invers amb un ganivet.
  4. Un cop tenim ben picada la ceba, reserveu-la.
  5. Amb la part ampla de la fulla del ganivet, aixafeu una mica els grans d'all. Això afavorirà que es puguin picar més bé. Piqueu-los amb el ganivet i reserveu-los.
  6. En una paella amb un raig d'oli d'oliva verge, hi afegiu l'all i la ceba picada, hi poseu un polsim de sal i pebre, i ho remeneu. Sofregiu-ho tot plegat a foc mitjà durant 10-15 minuts. Si veieu que se us comença a cremar, abaixeu el foc i hi afegiu unes gotes d'aigua per afavorir que es cogui tot més uniforme.
  7. Un cop cuit, reserveu-ho i deixeu-ho refredar.
  8. Renteu i peleu la ceba tendra. Talleu-la per la meitat i piqueu-la tan menuda com pugueu.
  9. Renteu i peleu la pastanaga amb un pelador i ratlleu-la amb un ratllador.
  10. Esbandiu i escorreu bé les mongetes.
  11. En un recipient, barregeu-les amb el sofregit de ceba, la ceba tendra i la pastanaga. Talleu per la meitat els tomàquets i afegiu-los-hi.
  12. Amaniu-ho tot plegat amb sal, pebre i un raig d'oli d'oliva verge. Remeneu-ho.
  13.  Agafeu el blat de moro i trinxeu-lo lleugerament amb un morter. No cal que estigui gaire  trinxat. Afegiu-lo al recipient dels llegums.
  14. Desfulleu amb les mans l'enciam, renteu i escorreu bé les fulles i poseu-les en un plat.
  15. Per a la salsa de iogurt, aboqueu-lo en un vol, afegiu-hi unes gotes de suc de llimona, sal, pebre i un raig d'oli d'oliva verge. Renteu, assequeu i piqueu amb el ganivet les fulles de menta i afegiu-les a la salsa. Remeneu-ho un altre cop.
  16. Serviu l'amanida de llegums en un plat i les fulles en un altre, per tal que cadascú agafi una fulla d'enciam com a base, hi posi una cullerada d'amanida de llegums a sobre i s'ho amaneixi amb una mica de salsa de iogurt.  Ja podeu fer-ne una espècie de farcellet i degustar-ho.

 

Observacions

  • Podeu variar el tipus de llegum (cigronets petits, llenties, pèsols...) procurant que no siguin gaire grans.
  • També podeu fer barreges de diverses llegums alhora.
  • Podeu afegir-hi trossets de pernil dolç, pipes o fruits secs picats, altres tipus de verdura de temporada al gust...
  • A l'hora de menjar, aquesta recepta és ideal per fomentar el menjar en família. El fet de tenir diferents parts del plat al mig de la taula i fer que cadascú se'l confeccioni a la seva manera és ideal per fer dels àpats tot un joc.
  • A més a més, menjar amb les mans és molt divertit! Però recordeu-ho: sempre hem de tenir una bona higiene i rentar-nos-les abans de seure a taula.
  • La salsa de iogurt presentada en aquesta recepta és ideal per fomentar el consum de làctics dins la nostra alimentació. És molt fàcil i ràpida de fer i la podeu condimentar amb aquelles espècies i/o herbes aromàtiques que més us agradin per donar un toc cada cop diferent als vostres plats.
Anar al contingut