Lasanya de llenties

  • Programa: Manduka
  • Cuiner: Paula Alòs
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys de 30 minuts

INGREDIENTS

  • PER AL FARCIT

    400 g de llenties cuites petites

    Una copa de vi blanc (opcional)

    6-8 plaques de lasanya precuites

    Un tros de formatge curat

    Oli d'oliva verge extra

    Sal i pebre

    Una mica de gingebre

     

    PER AL SOFREGIT

    2 cebes

    2 alls

    6 tomàquets vermells

     

    PER A LA BEIXAMEL

    15 g de farina

    15 g de mantega

    250 ml de llet

    Nou moscada

PREPARACIÓ

  1. Hidrateu la pasta de lasanya en un recipient amb abundant aigua calenta seguint les instruccions del fabricant.
  2. Escorreu-les amb molt de compte que no es trenquin i disposeu-les al damunt d'una superfície plana. Assequeu-les una mica amb un paper absorbent.
  3. Per fer el sofregit, peleu la ceba, talleu-la per la meitat i ratlleu-la amb un ratllador al damunt d'un plat fons.
  4. Peleu els alls i piqueu-los amb un ganivet.
  5. Ratllem una mica de gingebre per sobre.
  6. Renteu els tomàquets i talleu-los per la meitat. Ratlleu-los de la mateixa manera que la ceba.
  7. En una paella amb un raig d'oli d'oliva, afegiu-hi l'all i la ceba, poseu-hi un polsim de sal, pebre i remeneu-ho. Sofregiu-ho tot plegat a foc mig durant 10-15 minuts. Si veieu que se us comença a cremar, abaixeu el foc i afegiu-hi unes gotes d'aigua per afavorir que es cogui tot més uniforme.
  8. Afegiu-hi el tomàquet ratllat, remeneu-ho i deixeu-ho coure a foc molt suau durant 10 minuts més.
  9. Poseu-hi el vi, remeneu-ho i deixeu-ho reduir fins que s'evapori totalment l'alcohol.
  10. Aboqueu les llenties escorregudes, aixafant-les lleugerament perquè quedi similar al farcit d'una lasanya tradicional. Poseu-ho a punt de sal i pebre. Reserveu-ho.
  11. Per a la salsa beixamel, foneu la mantega en un cassó, afegiu-hi la farina i sense parar de remenar coeu-ho tot plegat uns minuts a foc baix. Aneu-hi afegint la llet calenta a poc a poc mentre aneu remenant-ho amb un batedor perquè no es facin grumolls.
  12. Coeu-ho tot plegat uns 10 minuts a foc suau sense parar de remenar fins que la salsa estigui ben fina i amb la consistència desitjada. Ratlleu una mica de nou moscada i salpebreu-ho.
  13. Per muntar la lasanya, disposeu en una safata untada amb unes gotes d'oli capes de pasta i farcit de llenties. Acabeu-ho amb una capa de final de pasta i cobriu-ho amb la salsa beixamel.
  14. Ratlleu el formatge pel damunt i poseu-ho al forn a 180º fins que tingui color.
  15. Traieu-la del forn, espereu que es refredi una mica i serviu-la.

 

Observacions:

  • Podeu variar els llegums per al farcit: mongetes blanques petites, pèsols, cigronets menuts cuits o una barreja de tots.
  • Podeu condimentar el farcit amb orenga, curri o alfàbrega trinxada.
  • Podeu aprofitar el sofregit per fer canelons de la mateixa manera.
  • Si us en sobra, congeleu-lo en un recipient tancat.
  • Els llegums són un producte de gran versatilitat. Els podem trobar en sopes fredes, amanides, patés, com a farciment (com és el cas d'aquesta recepta de lasanya), salses, postres...
  • La recomanació de consum de llegums és de 2-4 racions a la setmana.
  • A gairebé totes les comarques de Catalunya se'n cultiva algun tipus. Són un valuós producte des del punt de vista nutricional, ens aporta fibra, hidrats de carboni, proteïnes, minerals...
  • El consum de llegums (en aquest cas les llenties) juntament amb cereals o els seus derivats (com la pasta) ens aporta una combinació d'aminoàcids que fan el que es denomina "proteïna d'alt valor biològic", és a dir, de la mateixa qualitat que la de la carn o de l'ou.
Anar al contingut