Hortópita (Pastís d'herbes) - Salònica, Grècia

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Yorgos Konstantinou, Cercs

INGREDIENTS

  • herbes (ortigues, dent de lleó, etc.)
  • verdura de fulla (bledes, espinacs, etc.)
  • pastanaga
  • ceba tendra
  • porro
  • anet
  • julivert
  • menta
  • 1 got de trakhana (blat escairat i processat amb llet fermentada)
  • 1/2 got de llet
  • 200 g de formatge feta
  • 3 ous
  • sal i oli

PREPARACIÓ

Per fer aquest pastís vegetal podeu posar-hi tantes herbes com vulgueu i tingueu a mà.
Deixeu les fulles de les ortigues en remull amb aigua i sal durant una bona estona, d'aquesta manera no picaran i perdran una mica l'amargor.
Renteu la resta de fulles de verdura (bledes, espinacs, etc.) i trossegeu-les.
Talleu la ceba tendra i el porro i sofregiu-ho en una cassola amb una mica d'oli, remenant-ho sovint.
Abans no s'enrosseixi massa, afegiu a la cassola la resta de verdures tallades. Remeneu-ho perquè es barregin i tapeu la cassola. Tot plegat s'ha d'anar coent amb l'aigua que desprenen.
Agafeu les fulles d'ortiga que teniu en remull amb una cullera per evitar que us piquin. Deixeu-les escórrer en un colador i afegiu-les a la cassola.
Quan les verdures siguin ben toves, afegiu a la cassola mig got de llet i un got petit ple de trakhana, que ajudarà a absorvir l'excés d'aigua que hi pugui haver. Saleu-ho al vostre gust i remeneu-ho.
Passats uns quants minuts, incorporeu-hi el formatge feta a trossos. Torneu a remenar i deixeu la cassola tapada, que vagi fent xup-xup a foc fluix. El formatge s'anirà desfent i servirà per lligar les verdures. De tant en tant, remeneu-ho perquè no s'enganxi.
Renteu i trossegeu les fulles de menta i l'anet fresc i incorporeu-ho a la cassola gairebé a l'últim moment, perquè no perdin ni gust ni aroma. Apagueu el foc i deixeu-ho reposar.
Unteu amb oli una safata del forn de vores altes. Escampeu-hi força pa ratllat; això farà que l'hortópita no s'enganxi a la llauna.
Afegiu els ous sencers –sense batre- a la cassola i remeneu-ho amb energia, que quedin ben desfets abans no quallin.
Aboqueu aquesta pasta de verdures a la safata i escampeu-hi força més pa ratllat per sobre i un raig d'oli.
Enforneu-ho durant 30 minuts a uns 180º. Deixeu refredar l'hortópita abans de tallar-la en porcions dins la mateixa safata, us anirà molt millor.

Anar al contingut