Graavilohi (Salmó marinat) - Finlàndia

INGREDIENTS

  • 1 salmó fresc de 800 g
  • sal marina gruixuda
  • sucre
  • anet fresc

PREPARACIÓ

Demaneu a la peixatera que us tregui el cap del salmó, en netegi la resta i ho talli en 2 filets per la meitat. També ha de treure la capa de greix dels costats i l'espina central. Amb tot això podreu fer una bona sopa amb patates, grans de pebre negre i anet, i colar-ho bé perquè no es trobin espines. Preparar un salmó curat amb sal no és tant un art d'ingredients, sinó de tècnica.
Netegeu el peix amb aigua freda, també per la part de les escates. Eixugueu-lo.
Col·loqueu els lloms de salmó sobre un paper film.
Escampeu sucre damunt dels talls -com més sucre, menys temps necessita fer-se, però influeix en el gust-. El sucre és el que ho fa "bullir" i fa que la carn de salmó s'estovi.
Per marinar el salmó en 2 dies, calen un parell de cullerades de sucre per llom. Cobriu la superfície dels lloms ensucrats amb anet fresc. Afegiu-hi la sal per sobre d'un dels talls, cobrint bé tota la superfície amb una capa no gaire gruixuda.
Col·loqueu un llom damunt de l'altre i emboliqueu-ho fort, fent un paquet tan atapeït com pugueu. Convé que l'emboliqueu unes quantes vegades amb més capes de film.
Deixeu reposar el paquet a la nevera en una safata fonda perquè deixa anar suc.
Gireu el paquet més o menys cada 12 hores, d'aquesta manera els sucs no baixen tan sols a un dels talls. Al cap de 48 hores, traieu el salmó de la nevera, retireu-ne les restes de la sal i l'anet i netegeu els talls amb paper de cuina.
Amb unes pinces de cosmètica traieu les espines petites que queden; fent pressió amb un dit sobre la carn es pot seguir la filera d'espines.
Talleu cada llom de salmó a filets tan prims com pugueu; convé que feu servir un ganivet llarg, de fulla prima i ben esmolada.
Comenceu a tallar des de la part del cap en direcció a la cua, amb moviments llargs i ferms. Tingueu la previsió d'utilitzar guants a l'hora de preparar i tallar el salmó. Segons en Timo, això "pot millorar considerablement la convivència posterior amb la parella".
Serviu els filets de salmó amb unes quantes torradetes untades amb mantega.
Anar al contingut