Gelat de xuixo
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Marc Ribas
- Dificultat: Mitjana
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Fer la pastisseria a casa és una bona manera de millorar-ne el perfil nutricional (vs. la industrial) ja que podem controlar més la bona qualitat dels ingredients.Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
PER FER LA MASSA
250 g de farina
100 g de llet
30 g de mantega
20 g de sucre blanc
10 g de llevat en pols
1 ou
sal
PER A LA RESTA
350 g de crema de gingebre
70 g de llet
50 g de sucre blanc
50 g de sucre morè
1 ou
1 beina de vainilla
mantega
ametlla torrada
xocolata 70%
PREPARACIÓ
- Posem en un pot 100 g de llet i 1 beina de vainilla. Ho portem a ebullició i ho deixem infusionar durant 10 minuts. Després ho deixem refredar.
- Barregem en un bol 250 g de farina de força i 10 g de llevat en pols.
- Hi afegim la llet infusionada i ho anem barrejant. Quan noteu que queda una textura densa, ho reservem.
- Agafem la crema de gingebre (recepta de "Crema de gingebre amb encenalls", que és la crema amb què fem aquest gelat) i la barregem amb 70 g de llet. Ho batem perquè s'integri bé. Ho posem en una mànega pastissera i la fiquem al congelador.
- Separem el rovell i la clara d'un ou.
- Amb l'ajut d'unes varetes, blanquegem el rovell amb 20 g de sucre blanc i 30 g de mantega pomada (a temperatura ambient).
- Trenquem la clara amb una forquilla i l'afegim al bol del rovell blanquejat, a poc a poc.
- Incorporem el rovell blanquejat al bol on tenim la massa del punt 3. Ho amassem tot junt, en fem una bola, l'emboliquem en paper film i la deixem reposar 30 minuts.
- Traiem la mànega del congelador i la premem amb les mans perquè no se'ns cristal·litzi. Ho tornem a ficar al congelador.
- Repartim la massa reposada en quatre parts d'uns 80 g cadascuna. Estirem cada part en forma de xurro helicoidal i l'aplanem.
- Untem els motlles dels cucurutxos amb mantega i els folrem amb la massa estirada. Cada motlle, una part de la massa.
- Pintem els cucurutxos amb un ou batut.
- Barregem en un plat 50 g de sucre ros i 50 g de sucre blanc, i hi arrebossem els cucurutxos.
- Posem els cucurutxos al forn, en vertical, on han de coure 20 minuts a 200º. Quan estiguin cuits, els traiem i els deixem refredar.
- Traiem la mànega del congelador i posem el gelat que duia a dins, en un bol.
- Posem una bola de gelat damunt de cada cucurutxo de xuixo.
- Aixafem un grapat d'ametlles torrades en un morter.
- Cobrim les boles de gelat amb l'ametlla picada i xocolata ratllada.