Galatópita (Pastís de llet) - Salònica, Grècia

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Yorgos i Ainhoa Konstantinou, Cercs

INGREDIENTS

  • 1 paquet de pasta fil·lo o pasta brisa
  • 1'5 l de llet
  • 1 got i mig de farina
  • 1 tassa de sucre
  • 3 ous
  • 1 culleradeta de vainilla
  • 1 tros de mantega

PREPARACIÓ

Escampeu una mica de farina pel marbre i, amb un corró, estireu-hi la pasta. Heu d'aconseguir que quedi ben prima, però sense que es trenqui.
Unteu amb força mantega un motlle de vores altes i cobriu-lo amb la massa estirada. Aneu amb compte amb les vores, que quedin ben cobertes i sense que la massa es trenqui, i no talleu la pasta sobrera del voltant, que la necessitareu.
Poseu un cassó al foc i feu-hi coure la llet i la farina. Primer desfeu un got i mig de llet amb un got i mig de farina, remenant perquè no s'hi facin grumolls. Quan vegeu que la farina s'ha desfet, acabeu d'abocar-hi la resta de la llet. Ho heu de remenar tota l'estona. Ve a ser com si preparéssiu una beixamel, a mesura que es vagi coent, s'anirà espessint lleugerament.
Quan la consistència comenci a ser una mica cremosa, afegiu-hi la mantega, una culleradeta de vainilla o de sucre vainillat i el got de sucre (si no us agrada gaire dolç, no l'hi poseu sencer). Remeneu-ho amb energia perquè es desfaci.
Incorporeu els ous sencers –sense batre- d'un en un i sense parar de remenar perquè no quallin i facin grumolls.
Aboqueu aquesta crema al motlle i doblegueu les vores de la pasta cap endins, de manera que la crema quedi "recollida".
Enforneu-ho uns 30 minuts a 180º. Us ha de quedar la part superior ben torrada. Deixeu refredar la galatópita abans de servir-la.

Anar al contingut