Frango com quiabo (Pollastre amb ocres) - Minas Gerais, Brasil

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Cristiane Murta i Elisvan Rufino, Barcelona

INGREDIENTS

  • 1 pollastre d'1,5 kg tallat a trossos
  • 1/2 kg d'ocres
  • 1 ceba grossa
  • 4 alls
  • urucum (conegut també com achiote, colorant alimentari natural)
  • barreja d'espècies (sal, llavors de coriandre i all mòlts)
  • sal

PREPARACIÓ

Esbandiu els trossos de pollastre, traieu-ne la pell i els trossets de greix que tingui i deixeu-los escórrer.
La manera típica de trossejar el pollastre a la zona de Minas Gerais és tallar-lo per les articulacions. Allà també és molt comú deixar-li la pell i escaldar-lo amb aigua bullent per treure'n el gust fort que pugui tenir.
Poseu un bon raig d'oli en una olla i sofregiu-hi primer els condiments: una cullerada d'urucum i una altra de barreja d'espècies. Remeneu-ho ràpid perquè no es cremin (podrien amargar) i, tot seguit, afegiu-hi els trossos de pollastre. Remeneu-ho perquè quedin impregnats dels condiments.
Talleu la ceba ben prima i afegiu-la a l'olla. Remeneu-ho altra vegada i deixeu que se sofregeixi uns 5-10 minuts, amb l'olla tapada. Després afegiu-hi l'aigua necessària perquè pugui fer xup-xup. Tapeu l'olla i aneu remenant-ho de tant en tant.
Renteu les ocres i eixugueu-les amb un drap. Traieu-ne les llavors, talleu-les a rodanxes i feu-les coure en una cassola amb un bon raig d'oli. Remeneu-ho perquè les ocres deixin anar la seva bava característica.
Si també voleu preparar una Farofa, cal que retireu una part del suc de la cocció del pollastre per tenir-ne la base (veure recepta a part).
Perquè el pollastre no s'enganxi, si li heu tret part del suc, afegiu-hi aigua fins a mig cobrir-lo de nou. Si també heu preparat Angu de milho verde, en lloc d'aigua podeu posar-hi l'aigua d'esprémer de nou el panís, que ja heu de tenir trinxat. D'aquesta manera, la salseta resultant quedarà més lligada.
Un cop cuites les ocres, aboqueu-les a l'olla del pollastre. Afegiu-hi també força fulles de julivert mig trinxades i remeneu-ho. Tot plegat, queda el pollastre bastant desfet, barrejat amb les ocres i el julivert.
Podeu servir el pollastre sol o, com va fer la Cris, posant un parell de cullerades d'Angu de milho verde a la base del plat i el pollastre per sobre.
A l'hora de menjar, cal anar amb molt de compte amb els ossos de pollastre que hi podeu trobar.

Anar al contingut