Flam de formatge fresc
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Gessamí Caramés
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
250 ml de llet fresca sencera
70 ml de nata
4 ous
4 iogurts grecs
5 g de sal
120 g de sucre
1 beina de vainilla
Nous
Aigua
1 llimona
PREPARACIÓ
- Començarem a fer el formatge: posem 4 iogurts grecs i 5 g de sal en un recipient. Ho batem amb una forquilla.
- Agafem un bol i hi posem una malla fina a sobre amb un drap net. Hi posem la barreja de iogurt amb sal i ho deixem 24 hores a la nevera perquè s'escorri el xerigot (el líquid del iogurt) .
- Barregem 70 ml de nata i 250 ml de llet fresca sencera en un recipient. Traiem la pell de la llimona i la polpa de la vainilla i ho tirem tot al de la llet.
- Ho posem al foc, ho tapem i deixem que hi arrenqui el bull. Un cop hi ha arrencat el bull, ho apartem del foc i ho deixem infusionar 30 minuts.
- Separem les clares dels rovells dels 4 ous. Reservem 3 clares en un tàper i en guardem la quarta (no la necessitarem per a aquesta recepta). Ho posem a la nevera. Posem els 4 rovells en un bol.
- Blanquegem els rovells amb 60 g de sucre, amb les varetes elèctriques. Hi anem tirant el sucre a poc a poc mentre ho batem.
- Per fer el caramel, posem un recipient al foc i hi afegim un raig d'aigua i 60 g de sucre. Ho barregem. Afegim al recipient unes quantes gotes de llimona, per evitar la cristal·lització del caramel. Ho deixem a foc mitjà, ho remenem i posem el caramel a les flameres.
- Deixem refredar el caramel. Primer, ho temperem i, després, ho deixem al congelador.
- Agafem la llet ja infusionada i la colem en un bol. Hi afegim els rovells blanquejats. Recuperem el tàper amb les 3 clares i el colador amb el formatge fresc.
- Batem només una mica les 3 clares i les afegim al bol. Traiem el formatge del drap i també l'esmicolem a dins del bol. Ho integrem tot amb les varetes elèctriques.
- Posem una olla al foc amb aigua, que ens servirà per fer bany maria.
- Traiem les flameres del congelador i les omplim amb la massa del flam.
- Posem un drap de cuina a la base d'una safata de forn, a sobre les flameres i hi afegim l'aigua calenta al voltant per fer el bany maria. Posem la safata al forn 50 minuts a 90 graus.
- Piquem amb el morter un grapat de nous.
- Desemmotllem els flams i hi tirem les nous per sobre.