Experiment d'albergínia
- Programa: Manduka
- Cuina: Paula Alòs
- Dificultat: Baixa
- Temps: Menys d'una hora
INGREDIENTS
2 albergínies
2 tomàquets d'amanir
100 g de formatge fresc tipus mató
Un grapat petit d'ametlles torrades i pelades
Oli d'oliva verge
Vinagre balsàmic
Orenga
1 llauna d'anxoves en conserva
Sal, pebre
Unes tiges de porradell
PREPARACIÓ
- Agafem paper de forn
- Renteu les albergínies, recobriu-les amb unes gotes d'oli d'oliva verge amb les mans, poseu-les en una safata de forn. Escaliveu-les durant 30 minuts aproximadament a una temperatura de 170 ºC fins que estiguin toves i cuites.
- Un cop fredes, peleu-les i reserveu-les.
- Talleu la polpa a trossets no gaire petits i poseu-los en un recipient.
- Agafeu el porradell, estireu-lo tot junt al damunt de la taula de tallar i piqueu-lo ben fi.
- Poseu les ametlles en un recipient alt amb un raig generós d'oli verge, unes gotes de vinagre, sal i pebre. Tritureu-ho amb el braç elèctric fins a formar una salsa no gaire espessa.
- Barregeu-hi el porradell picat i remeneu-ho amb una cullera. Això serà la nostra vinagreta per amanir el plat.
- Amaniu l'albergínia amb sal, pebre i una cullerada de vinagreta d'ametlles. Remeneu-ho.
- Renteu els tomàquets, traieu-ne el peduncle amb un ganivet prim i talleu-los a rodanxes.
- Per muntar el milfulls, comencem posant vinagreta a sota com a base i comencem amb una rodella de tomàquet, amaniu-lo amb sal i un polsim d'orenga, poseu a sobre una capa d'albergínia i al damunt uns trossets de formatge fresc.
- Torneu a posar una capa de tomàquet, albergínia i formatge. Alguna de les capes la fem amb anxova. Feu tants milfulls com us surtin.
- Abans de menjar-vos-ho, amaniu-ho amb una mica més de vinagreta pel damunt i ho serviu.
OBSERVACIONS
- Procureu que els tomàquets estiguin al punt de maduració. Recordeu que a l'estiu és la temporada en què podeu trobar més tipus de tomàquets i podeu experimentar i ser creatius.
- Si no us agrada el formatge, podeu substituir-lo per uns filets d'anxova, pernil o tonyina en conserva.
- És important anar tastant les coses mentre es va fent. Així vas aprenent la mesura i criteri del gust de les elaboracions. Entrenem el nostre paladar mental!
- També existeixen moltes varietats d'albergínia com la blanca, la llarga de Menorca, la de metro, la ratllada.... Cadascuna amb diferents matisos però totes delicioses.
- Aquesta és una recepta vistosa i divertida com a primer plat per a tota la família. Combina diferents colors, diferents textures i juga amb la geometria! A l'anar solapant les diferents làmines de verdures, es va fent de mica en mica una torre.
- És molt important fomentar el consum de verdures des de petits.
- Es recomana que cada dia fem unes dues raciones de verdures, per dinar i per sopar, combinant preparacions crues i cuites. En aquest cas, justament combinem en una sola recepta el tomàquet en cru amb l'albergínia cuita al forn.