Escudella de fideus amb mongetes
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
250 g mongeta del ganxet
120 g fideus
Bull blanc de llengua
Bull negre de llengua
1/4 papada
1/4 de col verda
1 cuixa de gallina
2 porros
1 cabeça d'alls
2 xirivies
1 tall de botifarra de perol
1 os de pernil
1,5 kg sal fina
Oli OVE
PREPARACIÓ
- Si la papada i la cuixa de gallina tenen plomes o pèls, els socarrimem amb una flama i després n'eliminarem els punts socarrimats que han quedat a la superfície.
- Posem en una carmanyola una capa de sal fina; al damunt, la carn, i després la cobrim amb una altra capa de sal. Curem la carn amb sal 30 minuts.
- Mentrestant posem 250 g (pes en sec) de mongetes hidratades a la malla.
- Posem a l'olla profunda les mongetes amb la malla i 3 litres d'aigua. Deixem que bullin lentament, 30 minuts.
- Passat aquest temps, recuperem la cansalada i la cuixa cobertes en sal. Les netegem amb aigua.
- Repolim un os de pernil.
- Afegim a l'olla la carn curada i neta i l'os de pernil repolit. Deixem que tot bulli lentament 1 hora.
- Tallem a bresa 2 xirivies pelades, 2 porros nets. I partim una cabeça d'alls.
- Afegim les verdures a la cassola i deixem que bullin.
- Anem desescumant el bullit, eliminant-ne les impureses de l'olla amb un colador de malla fina o amb una aranya.
- Deixem que tot bulli una hora més.
- Passada aquesta hora, afegim la col a l'olla.
- Deixem que la col bulli 30 minuts.
- Passat aquest temps, retirem la malla de l'olla i en traiem les mongetes. Les deixem en una safata.
- Retirem la carn de l'olla, la posem en un plat i llancem l'os.
- Pelem una botifarra de perol i la tallem a mossegada. Fem el mateix amb un bon tall de bull blanc de llengua i un altre de negre.
- Afegim les botifarres a l'olla.
- Posem a l'olla 120 g de fideus fins i els coem el temps que ens digui el fabricant.
- Mentrestant, esmicolem la carn que tenim al plat.
- Amanim la safata de mongetes i de carn.
- Quan els fideus estiguin cuits, emplatem l'escudella amb els fideus, la carn i les mongetes reservades