Empanada de bonítol

INGREDIENTS

  • INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

    400 g bonítol

    5 cebes de Figueres

    3 ous

    2 grans d'all

    1 pebrot verd

    Mig pebrot vermell

    1 kg sal fina

    1 kg sucre

    400 g farina de mitja força

    250 ml aigua mineral

    9 g llevat fresc

    Llorer

    Vi blanc godello

    Oli OVE

    Sal

     

PREPARACIÓ

  1. Omplim un atuell amb 1 kg de sal i 1 kg de sucre. Ho barregem i hi enterrem 400 g de bonítol sense pell ni espines. Ho reservem a la nevera durant dues hores. Passat aquest temps, el desenterrem i el netegem bé de l'excés de sal i sucre.
  2. Posem aigua freda en un pot, juntament amb dos ous i una mica de sal. Que bullin uns 8 minuts i quan siguin durs, els deixem refredar, els pelem i els ratllem.
  3. Posem 50 ml d'oli d'oliva verge extra en una paella i hi sofregim les cebes, tallades a la brunesa, ben menudes. Ho coem a foc mitjà i quan siguin ben rosses, hi posem una fulla de llorer, dos grans d'all laminats i els pebrots sense pell, tallats també a la brunesa. Quan veiem que es comença a enganxar a la paella, hi aboquem un raig generós de vi blanc godello, deixem que s'evapori i ho apartem del foc. Ho colem, reservant-ne l'oli del sofregit per una banda, i el sofregit per l'altra. Ho deixem que es refredi.
  4. Barregem la part sòlida del sofregit amb els ous durs ratllats.
  5. Per fer la massa, barregem 250 ml d'aigua mineral amb 400 g de farina, 9 g de llevat fresc i 25 g de l'oli del sofregit. Ho fresem bé abans de pastar, i ho pastem amb les mans fins que tingui consistència de massa. Ho filmem i ho deixem 20 minuts de repòs. Passat aquest temps, l'aplanem una mica amb els dits per desgasificar-lo, hi posem uns 5 g de sal i ho funyim. Ho untem amb una mica més de l'oli del sofregit, en fem una bola, ho filmem i ho deixem 2 h en repòs.
  6. Partim la massa en dos. N'estirem una part, que ens quedi més grossa que la part que anirà dalt, i la col·loquem damunt una safata de forn prèviament untada amb mantega i espolsada de farina.
  7. Estenem el sofregit sobre la massa. Hi afegim el peix laminat amb dos dits de gruix. Cobrim l'empanada amb l'altra part de la massa, prèviament estirada, i en tanquem les vores cargolant la massa de sota amb la de sobre. Fem un forat central a la part de dalt perquè pugui respirar, pintem la coberta amb ou batut i ho enfornem a 200ºC durant 20 minuts.
Anar al contingut