Éclair amb mussolina de xocolata
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Gessamí Caramés
- Dificultat: Alta
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
Fer les postres a casa fa que en puguem controlar la bona qualitat dels ingredients, i tot i que aporten moltes calories i sucres, també aporten altres nutrients interessants de l'ou i la llet, com proteïnes, vitamines i minerals."Amb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
PER FER L'ÉCLAIR
140 g de farina
125 ml de llet fresca
125 ml d'aigua
110 g de mantega
5 g de sucre
4 ous
3 g de sal
PER FER EL CRAQUELIN
50 g sucre morè
50 g mantega pomada
50 g farina
PER FER LA MUSSOLINA
-
250 ml de llet fresca
240 g mantega
80 g xocolata al 72%
45 g de sucre
15 g de farina
15 g midó de blat de moro
2 fulles de gelatina
2 rovells d'ou
Cacau en pols
PREPARACIÓ
- Hidratem dos fulls de gelatina.
- Blanquegem dos rovells d'ou amb 45 g de sucre.
- Posem en un bol 15 g de farina, 15 g de midó de blat de moro i 50 ml de llet. Ho barregem.
- Afegim aquesta barreja al bol on tenim els rovells blanquejats. Ho batem amb les varetes elèctriques fins a tenir una textura homogènia.
- Posem a bullir 200 ml de llet en un pot. Després apaguem el foc i hi afegim 80 g de xocolata al 72% de cacau i ho desfem.
- Afegim la xocolata desfeta al bol de la massa. Ho remenem amb les varetes.
- Passem aquesta barreja al pot on hem bullit la llet i ho escalfem fins a tenir una textura densa.
- Retirem el pot del foc i hi afegim els fulls de gelatina i 50 g de mantega que integrarem.
- Estenem la crema sobre una safata i la filmem a pell. Deixem que perdi temperatura i un cop ho hagi fet portem la safata a la nevera, on la deixarem reposant 30 minuts.
- Posem en un bol 50 g de mantega pomada, 50 g de sucre morè i 50 g de farina. Ho barregem fins que quedi uniforme.
- Estirem aquesta barreja (craquelin) entre dos fulls de paper sulfurat i amb un corró en una safata, fent làmines d'uns 3 mm de gruix.
- Portem el craquelin al congelador durant 10 minuts.
- En un pot que portarem al foc hi posem 125 ml d'aigua, 125 ml de llet, 110 g de mantega, 5 de sucre i 3 g de sal. Ho portem a ebullició.
- Tamisem 140 g de farina en un bol i l'afegim al pot que tenim al foc. Ho barregem fins que la massa s'assequi una mica (seran uns 2 o 3 minuts). Després portarem aquesta barreja a un bol.
- Anem afegint 4 ous, d'un en un, al bol de la massa i els integrem fins a aconseguir una massa llisa, homogènia i que faci bec d'ànec.
- Passem la pasta a una mànega pastissera a la qual posarem opcionalment- un broquet amb forma d'estrella. Refredem la massa 30 minuts a la nevera.
- Ja podrem donar forma als éclairs. En podem fer 7 que facin 12 cm x 2 cm.
- Tallem el craquelin amb mides similars i posem un full sobre cada éclair.
- Enfornem els éclairs amb els craquelins a sobre a 180º durant 20 minuts.
- Quan porti aquest 20 minuts al forn, obrim la porta perquè surti la humitat i llavors abaixem la temperatura a 160º i deixem que es facin durant 15 minuts més (total de forn 35 minuts).
- Traiem els éclairs del forn i els deixem refredar.
- Traiem la mussolina de la nevera.
- En un bol posem 190 g de mantega pomada i la mussolina i muntem la barreja amb les varetes elèctriques fins que se'n dupliqui el volum.
- Posem la mussolina en una mànega pastissera amb un broquet amb forma d'estrella opcional-.
- Obrim els éclairs i els farcim amb la mussolina.
- Emplatem els éclairs i els empolsinem amb cacau en pols.