Coca d'alvocat

  • Programa: Manduka
  • Cuiner: Paula Alòs
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys d'una hora

INGREDIENTS

  • PER A LA MASSA

    250 g farina de blat integral

    125 g aigua

    5 g llevat fresc premsat

    15 g oli d'oliva verge

    3 g sal

    Sèsam torrat

    Llavors de carbassa o de gira-sol

     

    PER A LA GUARNICIÓ

    1 alvocat

    1 tomàquet d'amanida

    1 ceba tendra

    Filets d'anxova dessalats

    Sal i pebre

PREPARACIÓ

  1. Agafeu la farina i passeu-la per un colador perquè s'airegi i quedi més fina. Feu-ho al damunt d'un paper de forn per poder-la recollir millor. 
  2. Esmicoleu el llevat pel damunt amb les mans. Poseu-ho tot plegat en un bol ample.
  3. Afegiu-hi l'aigua i comenceu a pastar-ho amb les mans durant 6-8 minuts.
  4. Afegiu-hi la sal i seguiu-ho pastant uns 6-8- minuts més.
  5. Afegiu-hi l'oli d'oliva verge, un grapadet de sèsam i les llavors que vulgueu i seguiu-ho pastant uns 6-8 minuts més.
  6. Si la massa resultant no queda prou elàstica, afegiu-hi un raig d'aigua (aproximadament, uns 15 g més).
  7. Emboliqueu la bola de massa amb un drap humit i deixeu-la reposar a la nevera durant un dia.
  8. Un cop feu la coca, talleu la massa una mica amb les mans perquè perdi fermesa i es pugui aplanar.
  9. Estireu-la amb les mans o amb l'ajut d'un corró i doneu-li forma ovalada de mig centímetre de gruix aproximadament. Podeu posa una mica de farina al corró perquè no s'enganxi.
  10. Preescalfeu el forn i coeu la coca durant 20 minuts a 180 graus. Reserveu-la.
  11. Peleu la ceba i talleu-la per la meitat. Poseu-la al damunt de la taula de tall per la part de la base i talleu-la a tires fines.
  12. Renteu i talleu el peduncle del tomàquet. Talleu-lo a rodelles.
  13. Obriu pel mig l'alvocat amb un ganivet, gireu-lo amb les mans i traieu-ne les dues meitats. Traieu-ne el pinyol i buideu cada meitat de polpa amb una cullera pel marge de la pell interior.
  14. Talleu cada meitat a làmines amb un ganivet.
  15. Poseu al damunt de la coca les làmines d'alvocat i salpebreu-les.
  16. Poseu-hi a sobre el tomàquet i la ceba.
  17. Després de posar-hi els filets d'anxova, amaniu-ho amb un raig d'oli d'oliva verge.
  18. Talleu la coca a porcions per menjar i serviu-la.

 

OBSERVACIONS

  • Podeu posar sobre de la coca els ingredients que més us agradin en substitució dels que us hem proposat, per exemple: tonyina, formatge, espàrrecs, tomàquets xerris, pernil, etc.
  • Si ho preferiu també hi podeu posar guarnició cuita i servir-la calenta: ceba fregida, xampinyons saltats, pebrot i albergínia escalivats, etc.
  • Podeu congelar la massa a porcions, o inclús les coques ja fetes.
  • Podeu utilitzar les llavors o els fruits secs trossejats que més us agradin a l'hora de fer la massa: llavors de gira-sol, llavors de carabassa, nous...
  • Pastar qualsevol elaboració sempre és una bona manera que els més petits de casa entrin en contacte directe amb els aliments i la cuina, barrejant ingredients, tocant la massa, donant-li forma...
  • La base principal d'aquest recepta són els hidrats de carboni complexos, procedents de la farina de blat integral. Les llavors, l'oli d'oliva verge i l'alvocat ens aporten àcids grassos insaturats cardiosaludables i les anxoves ens aporten una petita font de proteïnes però de gran qualitat.
Anar al contingut