Ciorba de miel (Escudella de xai) - Romania
- Programa: Karakia
- Cuina: Cristian Florea, Esparreguera
INGREDIENTS
- 1 cap de xai
- 3 o 4 bocins de l'espinada del xai
- 2 cebes
- 6 pastanagues
- 2 naps
- 2 xirivies
- 4 cullerades d'arròs
- 2 rovells d'ou
- 125 ml de crema de llet
- 1 iogurt cremós (àcid, no ensucrat)
- el suc de 2 o 3 llimones
- julivert
- levístic (api de muntanya)
- sal
- pebre
PREPARACIÓ
En una olla plena d'aigua, poseu-hi a bullir el cap del xai, ben net, els trossos d'espinada i les cebes tallades per la meitat. Deixeu-ho bullir una mitja hora o tres quarts, amb l'olla tapada. De tant en tant, escumeu el brou, traient-ne les impureses amb una escumadora.
Talleu les verdures (nap, pastanaga, xirivia) a quadradets petits i incorporeu-les a l'olla. Torneu-la a tapar. Passats 15 o 20 minuts tasteu el brou i saleu-lo al gust.
Deixeu que continuï bullint a foc mitjà i, al cap d'una estona, traieu la ceba de l'olla. Torneu a comprovar si hi falta sal i ja podeu afegir-hi l'arròs. Deixeu-ho coure uns 15 minuts més i afegiu-hi el julivert picat (només les fulles) i, al cap d'una estona, dues o tres tiges tendres d'api de muntanya (levístic), també una mica picat (tronc i fulles).
Incorporeu a l'olla el suc de 2 o 3 llimones (s'ha d'anar tastant perquè el brou no quedi gaire àcid). Rectifiqueu-ho de sal i pebre.
Traieu la carn de l'olla. Separeu el tall dels ossos i torneu a incorporar-la a l'olla (només el tall). En un bol bateu els dos rovells d'ou, la crema de llet i el iogurt cremós.
Apagueu el foc i incorporeu aquesta barreja a l'olla. Remeneu-ho perquè es barregi bé amb el brou. Serviu aquesta escudella ben calenta.
Talleu les verdures (nap, pastanaga, xirivia) a quadradets petits i incorporeu-les a l'olla. Torneu-la a tapar. Passats 15 o 20 minuts tasteu el brou i saleu-lo al gust.
Deixeu que continuï bullint a foc mitjà i, al cap d'una estona, traieu la ceba de l'olla. Torneu a comprovar si hi falta sal i ja podeu afegir-hi l'arròs. Deixeu-ho coure uns 15 minuts més i afegiu-hi el julivert picat (només les fulles) i, al cap d'una estona, dues o tres tiges tendres d'api de muntanya (levístic), també una mica picat (tronc i fulles).
Incorporeu a l'olla el suc de 2 o 3 llimones (s'ha d'anar tastant perquè el brou no quedi gaire àcid). Rectifiqueu-ho de sal i pebre.
Traieu la carn de l'olla. Separeu el tall dels ossos i torneu a incorporar-la a l'olla (només el tall). En un bol bateu els dos rovells d'ou, la crema de llet i el iogurt cremós.
Apagueu el foc i incorporeu aquesta barreja a l'olla. Remeneu-ho perquè es barregi bé amb el brou. Serviu aquesta escudella ben calenta.