Canelons d'espinacs a la catalana

INGREDIENTS

  • 600 g d'espinacs frescos i nets
  • 50 g de panses
  • 150 g de pinyons salvatges
  • 500 g de beixamel
  • 1 paquet de canelons
  • oli d'oliva verge extra
  • sal
  • 1 gra d'all escaldat sense germinat
  • pebre negre
  • orenga fresca
  • formatge per gratinar

PREPARACIÓ

  1. Posem aigua bullir dins d'un olla grossa, amb una mica de sal i, quan arrenqui el bull, hi posem els canelons d'un en un perquè no s'enganxin i els coem 10 minuts.
  2. Netegem els espinacs. Els repassem perquè no hi quedi sorra i els traiem la tija del mig de les fulles més grosses, perquè no quedin estellosos.
  3. Seguidament, pelem un gra d'all i l'escaldem. Un cop escaldat, en traiem el germinat, així ens evitem que, quan ens el mengem, ens repeteixi.
  4. Posem en un bol les panses en remull amb vi ranci, perquè s'hidratin.
  5. En una cassoleta, hi fonem la mantega i hi afegim la mateixa proporció de farina per fer la beixamel. Anem removent durant uns 10 minuts, ens hem d'assegurar que la farina no quedi crua. Paral·lelament, posem una cassoleta amb llet i una mica de nou moscada ratllada a bullir.
  6. Escalfem el forn a 200º. Refredem els canelons bullits amb aigua freda i, seguidament, els estirem la pasta cuita sobre un drap de cuina net, per evitar que se'ns enganxi al marbre. Afegim la barreja de mantega i farina a la llet.
  7. En una paella, hi posem un raig d'oli (8 voltes) i un polsim de sal. Tallem els espinacs ben petits i els saltem a foc baix durant un minut només, volem que ens quedin cruixents. Hi afegim l'all tallat ben petit -no el volem trobar-, les panses amb una mica de vi ranci, els pinyons i, al final, una cullerada o dues de la beixamel, per lligar-ho tot.
  8. Quan tenim tots els ingredients lligats, amb l'ajuda de dues culleres, fem una quenelle, és a dir, una boleta. Anem posant una quenelle damunt de cada tros de pasta de caneló i els anem enrotllant.
  9. Posem en una safata de forn una mica de beixamel, els canelons a sobre i més beixamel fins a cobrir-los. El formatge és el que es gratinarà, per tant, en posem fins que tapi la beixamel. Fiquem la safata al forn uns 5 minuts. Mentrestant, triem les fulles d'orenga.
  10. Traiem els canalons del forn i hi posem fulles d'orenga; ho tornem a ficar al forn durant 3 minuts més.
Anar al contingut