Calamars amb ceba

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Més d'una hora
  • Informació nutricional
    -Obre

    El calamar és un cefalòpode ric en proteïnes d'alt valor biològic i font de iode, mineral que participa en el creixement mental i físic.Amb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  • INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

  • 1.300 g calamar
  • 1 kg ceba de Figueres
  • 1 cabeça d'alls
  • 800 ml fumet blanc
  • 500 ml fumet de crustacis
  • 5 tiges de julivert
  • 3 tomacons
  • 1 raig de conyac
  • 1 raig de vi ranci
  • 2 grapats d'ametlles torrades
  • 1 presa de xocolata 70%
  • 1 filet d'anxova
  • Farigola
  • Oli OVE
  • Sal
  • Pebre negre

PREPARACIÓ

  1. Netegem els calamars. El girem de dins cap a fora i eliminem la part de dins. Netegem les potes, les tallem i les reservem per a un altre plat.
  2. Tallem els cossos de calamar a rodelles.     
  3. Posem una cassola al foc i hi tirem un raig d'oli. Saltem les rodelles de calamar a foc fort.
  4. Reservem el calamar.
  5. Tallem a juliana 1 kg de ceba neta.
  6. A lamateixa cassola on hem fet el calamar hi afegim un raig llarg d'oli i, tot seguit, la ceba tallada: l'anem enrossim.
  7. Passats uns 40 minuts, partim una cabeça d'alls pel mig i l'afegim a la ceba, que ja comença a estar força enrossida.
  8. Ratllem en un bol, i amb l'ajuda d'un colador, 3 tomàquets de penjar. N'aixafem la polpa per aprofitar-los bé, però és important que no se'ns colin ni les llavors ni lespells.
  9. Afegim els tomàquets colats a la cassola amb ceba.
  10. Posem un pot al foc i hi aboquem 800 ml de fumet blanc i 500 ml de fumet de crustacis.
  11. Quan els tomàquets hagin perdut l'aigua,afegim a la mateixa cassola un raig conyac i un raig vi ranci.
  12. Quan l'alcohol de la cassola s'hagi evaporat, afegimel calamar reservat i ho integrem tot.
  13. Tallem cinc tiges de julivert a microbrunesa i les afegim a la cassola.
  14. Aboquem a la cassola la barreja dels fumets calents i deixem que tot plegat faci xup-xup 40 minuts, mig tapat.
  15. Mentrestant podem anar fent una picada amb una  presa de xocolata del70% de cacau, una mica de farigola, un filet d'anxova i unparell de grapatsd'ametlla torrada. Ho piquem tot amb el morter.
  16. I passats els 40 minuts, ho integrem a la cassola.
  17. Comprovem com està de sal i pebre i ja ho podem servir.
Anar al contingut