Bastina amb samfaina

  • Programa: Cuines amb Marc Ribas
  • Cuina: Marc Ribas
  • Dificultat: Baixa
  • Temps: Menys d'una hora
  • Informació nutricional
    -Obre

    La rajada o també anomenada bastina o escrita o clavellada, és de la família dels taurons, té molt baix contingut en greixos, ric en proteïnes, i ric en vitamina B12, també en minerals com el fòsfor i el potassi.Amb la col·laboració de:STICSA

INGREDIENTS

  • 1 kg de bastina

    500 g de vinagre de xerès

    300 g de fumet

    300 g de sofregit

    3 grans d'all

    2 culleradetes de pebre vermell fumat dolç

    1 pebrot vermell

    1 carbassó

    1 albergínia

    1 got de vi ranci

    1 llima

    Orenga fresca

    Llorer

    Farigola

    Comí

    Farina d'arrebossar

    Cibulet

    Pebre negre

    Sal

PREPARACIÓ

  1. Laminem dos grans d'all i els fem ballar en una paella amb oli d'oliva verge extra. Hi afegim una fulla de llorer, unes quantes fulles esmicolades d'orenga, 2 culleradetes de pebre vermell fumat dolç i ho ofeguem amb un got de vi ranci. Deixem que se n'evapori l'alcohol i ho reservem.
  2. Aixafem 1 culleradeta de comí en gra en un morter i l'afegim en un recipient on ja hi haurà la bastina. Hi aboquem el suc i la pell d'una llima, juntament amb un got de vinagre de xerès i el refregit dels alls, i ho cobrim amb una solució d'aigua i sal (50 g de sal per litre d'aigua mineral). Ho deixem 8 hores a la nevera.
  3. Tallem el pebrot (sense llavors ni la part blanca), l'albergínia i el carbassó ben menuts.
  4. Saltem el pebrot en una cassola amb oli d'oliva verge extra. El retirem dins d'un colador per conservar-lo ben eixut. Saltem l'albergínia a la mateixa cassola i la reservem al mateix colador. Fem el mateix amb el carbassó.
  5. Posem un gra d'all aixafat a la mateixa cassola, hi afegim una fulla de llorer i ho deixem coure un parell de minuts abans d'afegir-hi 300 g de sofregit de tomata i ceba.
  6. Escalfem 300 g de fumet en un recipient.
  7. Afegim un raig de vi ranci al sofregit i deixem evaporar-ne l'alcohol. Hi aboquem el fumet calent, deixem que es redueixi i hi integrem el carbassó, l'albergínia i el pebrot ja colats. Ho salpebrem, ho remenem i ho reservem.
  8. Eixuguem el peix, el tallem, l'enfarinem i el fregim en una paella amb oli abundant i ben calent.
  9. Ho emplatem amb la samfaina, el peix i, a damunt, cibulet tallat ben menut. 
Anar al contingut