Apple pie (Pastís de poma) - Irlanda

INGREDIENTS

  • 4-5 pomes (millor si són àcides)
  • 2 tasses de farina
  • 1 tassa de mantega
  • sucre
  • aigua

PREPARACIÓ

Preescalfeu el forn.
Peleu les pomes i partiu-les en quatre trossos. Retireu-ne el cor i talleu a làmines fines cada quart de poma.
En un recipient, poseu-hi la farina i la mantega, tallada a trossos petits. Amb els dits, aneu barrejant-ho com si féssiu grumolls i després els desféssiu (és una preparació semblant a la dels pastissos tipus crumble).
Unteu un motllo amb mantega. Quan tingueu la barreja seca de farina i mantega a punt, és a dir, amb els grumolls ben petits, aboqueu-hi una mica d'aigua i seguiu pastant-ho amb els dits. És qüestió que la massa es vagi compactant. La textura ha de ser homogènia i no s'ha d'enganxar gens als dits.
Escampeu una mica de farina per sobre del marbre i, amb un corró, aplaneu la meitat de la massa fins que tingui un gruix de mig dit, aproximadament, i esteneu-la sobre el motllo. Utilitzeu el típic motllo de vores baixes i ondulades.
Repartiu per sobre de la massa les làmines de poma, començant des del centre i en espiral cap enfora. Feu dos pisos de làmines de poma. Escampeu-hi força sucre per sobre; si les pomes fossin dolces, no hi poseu tant de sucre.
Aplaneu l'altra meitat de massa amb el corró. Mulleu la vora del pastís amb una mica d'aigua i poseu l'altra meitat de massa aplanada per sobre. Aneu prement les vores amb els dits perquè el pastís quedi ben tancat. Amb l'ajut d'un ganivet -per la part del mànec- aneu aplanant la massa a cada onda del motllo; així quedarà totalment segellat i decoratiu. Feu una creu al mig del pastís i punxeu-ne la superfície unes quantes vegades; d'aquesta manera, el vapor que es generi en coure's les pomes podrà sortir i el pastís no quedarà excessivament humit per dins.
Mulleu lleugerament la superfície del pastís amb una mica d'aigua i escampeu-hi sucre per sobre. Enforneu-ho durant uns 45-50 minuts. Ha de quedar cruixent i daurat.
La creu que hi heu fet abans de coure'l us servirà per començar a tallar les porcions sense que el pastís quedi gaire malmès. Serviu-lo amb una mica de crema de llet per sobre.
Anar al contingut