Ackee and saltfish ("Ackee" amb bacallà) - Surrey i Middlesex, Jamaica

  • Programa: Karakia
  • Cuina: Kiki Marriott i Michelle Mendez, Barcelona

INGREDIENTS

  • 2 llaunes d'ackees
  • 2 cebes
  • 2 cebes tendres
  • 2-3 alls tendres
  • 4-5 tomàquets madurs
  • 2 pebrots
  • 250 g de bacallà esqueixat dessalat
  • 100 g de cansalada

PREPARACIÓ

Peleu i trinxeu les cebes i les cebes tendres. Talleu menuts els alls tendres i els pebrots. Renteu els tomàquets i talleu-los a trossets. Talleu a tires la cansalada.
Buideu les llaunes d'ackees en una escorredora i esbandiu-los molt bé a raig d'aixeta. Deixeu-los escórrer.
Poseu les tires de cansalada en una paella i comenceu a enrossir-les lleugerament.
Afegiu a la paella els alls tendres i la ceba tendra. Remeneu-ho una mica. Afegiu-hi el pebrot i, uns minuts més tard, la ceba. Deixeu que es vagi sofregint, remenant-ho sempre amb una cullera de fusta.
Després, incorporeu-hi el bacallà esqueixat i que es continuï sofregint. Per últim, afegiu-hi el tomàquet.
Quan ja estarà tot sofregit, incorporeu els ackees a la paella. Remeneu-ho amb molta cura, ja que els ackees són una fruita molt delicada i és fàcil que puguin aixafar-se massa i quedar pastosos.
Remeneu-ho un parell de voltes o tres i ja ho tindreu a punt per servir.

Nota:
L'ackee és una fruita jamaicana provinent de l'Àfrica, del temps dels esclaus. Aquí no se'n troba. Si en voleu aconseguir, haureu de demanar a algú que viatgi a Jamaica, a Londres o als EUA que us en porti.
Segons ens va explicar la Kiki, aquesta fruita és verinosa i no es pot menjar crua. S'ha de bullir i llençar l'aigua de la cocció, ja que el verí queda a l'aigua. L'ackee té un gust molt delicat, que no es pot comparar amb cap altre fruita que coneguem aquí.

Anar al contingut