El moniato, el rei de la tardor
Les receptes de "Cuines"

Temps de moniatos: receptes per aprendre a treure'n profit

El moniato és un clàssic de la tardor, però saps aprofitar tot el seu potencial? En crema, com a farciment, amb conill... Aquest tubercle té tantes possibilitats que no te les acabaràs!

TEMA:
Consells de cuina

Si penses en quin és el color de la tardor, segur que et vindrà al cap el taronja. Potser és perquè és el color del que es tenyeixen les fulles. O perquè quan penses que aviat començarà a fer fred, només pots pensar a anar a una parada de castanyes i comprar un parell de moniatos a la brasa per menjar-te'ls mentre sents l'escalforeta entre els dits.

Tot i que acostumem a lligar la menja d'aquest tubercle de color butà pujat i cosí germà de les patates a la festa de Tots Sants, la veritat és que té molt més potencial. Segur que ja l'has provat en forma de xips o l'has fet servir per preparar panellets, però si no has anat més enllà, t'he de dir que encara tens molt més camp per córrer. De fet, no podria ser d'una altra manera, perquè els moniatos ronden per les nostres cuines des del segle XVI, quan els vam importar des de Centreamèrica. I perquè puguis començar a experimentar, he escollit les millors receptes del "Cuines" amb el moniato com a ingredient principal.

 

 

1. Crema de moniato amb cansalada

Crema de moniato amb cansalada
Crema de moniato amb cansalada

Un èxit assegurat. Malgrat que al llarg dels anys hem explicat moltes receptes de crema de moniato, avui et proposem que tastis la recepta de Marc Ribas i la preparis amb cansalada. Si ets més de peix, no et perdis la recepta de crema de moniato amb gambes de Jordi Gispert.

 

2. Sopa de moniato i fetge gras

Sopa de moniato i fetge gras

Ara que arriba el fred, una altra bona opció és preparar una sopa de moniato. El xef Felip Llofriu va ser l'encarregat d'ensenyar-nos aquesta recepta que es prepara escalivant els moniatos. Els has tastat mai preparats d'aquesta manera?

 

3. Ensaladilla d'hivern

Ensaladilla d'hivern

Ara que parlem tant de la importància de cuinar amb aliments de temporada, podem aplicar aquesta lògica també a les nostres amanides i adaptar-les a les circumstàncies de cada estació. Codony, poma, moniato... boníssim!

 

4. Hamburguesa de moniato

Hamburguesa de moniato

Una alternativa vegetariana a les hamburgueses tradicionals. Perfecta per menjar-te-la a casa mentre mires una pel·lícula qualsevol divendres nit. Tindràs enllestida aquesta recepta de Gessamí Caramés en menys d'una hora.

 

 

5. Espaguetis vegetals

Espaguetis vegetals amb pesto
Espaguetis vegetals amb pesto

Un altre plat vegetarià per aprendre més sobre aquest tipus de cuina. Aquests espaguetis estan fets amb pastanagues, carabassó, api, col, bledes i, és clar, moniato!

 

6. Farcellets de col

Farcellets de col
Farcellets de col

El farciment d'aquests farcellets és perfecte per a la tardor, ja que van plens de moniato i castanyes. A més, és una recepta apta per a vegans.

 

7. Conill amb moniato

Amb aquesta recepta, en Marc ens descobria que de moniatos no només n'hi ha només de color taronja. També poden ser liles! Aquí els fa servir tots dos.

Conill amb moniato
Conill amb moniato

 

8. Brandada de bacallà amb xips de moniato i pebrot vermell

Brandada de bacallà amb xips de moniato i pebrot vermell

Era inevitable que les xips de moniato acabessin apareixent en aquesta llista. Com a mínim combinant-les amb la brandada els hi donarem un toc original.

 

9. Crema catalana de moniato amb mandarina

Crema catalana de moniato amb mandarina

Hora de les postes i aquestes ben segur que et sorprendran. Una crema catalana amb ingredients de temporada.

 

 

10. Mochis de moniato i llima

Mochis de moniato i llima
Mochis de moniato i llima

Els mochis són uns pastissets japonesos que normalment van farcits d'una mongeta molt dolça. A "Cuines", però, en Marc i la Gessamí la substitueixen per moniato.

ARXIVAT A:
Consells de cuina
Anar al contingut