Quatre receptes amb calçots
Recepta amb calçots: amb romesco, en escabetx, entrepà o en crema
Idees per aprofitar les hortalisses de temporada

Receptes de calçots més enllà de les calçotades

Es poden menjar calçots sense fer calçotades multitudinàries? I tant! Res no impedeix que puguem gaudir d'aquesta hortalissa d'hivern, amb romesco o sense

Què tenen d'especial el calçots? Per què agraden tant? Doncs sobretot per la seva tendresa i el gust suau i dolç que s'aconsegueix per la manera com es cultiva, un procés que comporta diferents passos. Primer s'ha d'aconseguir la ceba blanca tardana de Lleida, que n'és l'origen. Aquesta ceba es planta i ha de grillar. Un cop surten els grills, cal anar cobrint-los amb terra per anar-los calçant i que els brots pugin buscant la llum, allargant-se, sempre amb una carn blanca i tendra. D'aquesta tècnica de cultiu prové el seu nom: "calçot".
 

A Catalunya es cultiven calçots a moltes zones, però només el calçot de Valls té reconeguda la indicació geogràfica protegida. Per poder portar aquesta etiqueta, els calçots s'han de produir a qualsevol d'aquestes quatre comarques: l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès o el Baix Penedès. I és que el clima i el terreny influeixen molt en el fet que siguin tan dolços, ja que la terra d'aquestes zones té una part de calç important. A més a més del terreny, la normativa estableix que el calçot de Valls ha de tenir entre 15 i 25 centímetres de llargada de cama blanca, mesurat a 5 cm de l'arrel, i un diàmetre d'entre 1,7 i 2,5 cm.

Pel que fa a les seves propietats, en destaca el fet que els calçots tenen molt poques calories. Tal com explicava la doctora Montse Folch al programa "Divendres", una ració de calçots (d'entre 10 i 15 unitats) pot tenir unes 85 calories (sense la salsa, és clar). A banda de tenir poques calories, els calçots també poden ajudar les persones que tenen problemes circulatoris. També tenen propietats bactericides i antivirals, com la ceba o l'all. Igualment, els calçots són rics en fibra, vitamines i minerals.

 

Receptes amb calçots

Tot i que els calçots s'associen a calçotades més o menys multitudinàries, en temps de restriccions pel que fa a les trobades socials no hem de renunciar al seu gust. Aquesta hortalissa es pot menjar en solitari o en petits grups com marca la normativa. A la brasa, al forn, arrebossats, en crema… Receptes de "Cuines" per gaudir dels calçots en temps de pandèmia.
 

Calçots del senyoret

No cal sempre anar al camp a fer foc per menjar calçots. Evidentment no és el mateix fer-los als fogons de la cuina, però aquesta recepta de Marc Ribas ens pot portar la calçotada a casa i gairebé sense embrutar-nos les mans. Una recepta amb salsa de romesco inclòs, és clar!

 

Wrap de calçots i romesco

Si t'agraden tant els calçots que fins i tot els posaries dins els entrepans, aquesta és la teva recepta. Els pots coure a la barbacoa o aprofitar-ne uns de ja cuits.

 

Calçots en escabetx cremós

I per què no? Els calçots també es poden menjar escabetxats. Marc Ribas ens proposa aquest escabetx que acaba amb unes ametlles i unes fulles de menta.
 

Escalivada d'hivern

L'escalivada és boníssima i, el millor de tot, no només es pot fer amb verdures d'estiu. Marc Ribas ens ens proposa una amb carbassa, carxofes i més tresors de l'hivern, com els calçots.
 

Mussaca d'hivern

Una mussaca de Marc Ribas amb base de patates que combina diferents verdures com els tomàquets, la pastanaga, la xirivia i, també, el calçot.
 

Raviolis farcits de calçots, carbassó i poma

Una recepta original de la xef Ada Parellada que ens proposava un dia al programa "Benvinguts a l'hort" dedicat als calçots i les cebes.

 

Amanida de bacallà, calçots i magrana

Un plat d'aprofitament per a l'endemà d'haver cuinat calçots. Una amanida del cuiner Mirko Carturan a "Tot es mou" que s'acaba amb una sorpresa: una mica de xocolata negra amarga ratllada per sobre.

 

Croquetes de calçots

Un altre clàssic de l'aprofitament són les croquetes. Les podem farcir de moltes coses, també de calçots.
 

Arròs melós amb carxofes

El calçot caramel·litzat és un dels ingredients d'aquest gustós arròs melós amb carxofes de Marc Ribas a "Cuines". 

10. Arròs amb calçots i escórpora

Arròs amb calçots i escórpora

Un altre arròs ben diferent és el que ens proposava el cuiner Isma Prados al programa "La cuina de l'Isma". Un arròs amb l'escórpora, que s'acompanyava de calçots.

 

Truita cremosa de bacallà

Els sabor dolç del calçot fa de contrapunt al bacallà i dona un toc molt especial a aquesta truita cremosa.

12. Crema de calçots

Crema de calçots

Les patates, la col i els espinacs són la base d'aquesta hamburguesa, que es complementa amb unes quantes espècies. La recepta de Marc Ribas ens transporta a l'Índia.
 

Punta de tapa plana amb calçot en tres textures

Una recepta d'en Ramon Florensa, un pagès de Rubió, que proposava fa uns anys a "Cuines". Acompanyava la carn amb calçots en tres textures diferents: en format caramel·litzat, en format de puré i en format deshidratat.
 

Calamars amb calçots

Toni Bru, del restaurant El celler de l'Àspic, de Falset, proposava fer servir els calçots per acompanyar uns calamars saltats.

Arròs caldós amb calamarsets i calçots

El xef Matias Martínez (del restaurant Goyescas, de Barcelona) també combinava els calamarsets amb calçots per fer aquest arròs caldós.

 

16. Trinxat de botifarra i calçots arrebossats

Trinxat de botifarra i calçots arrebossats

I, finalment, uns calçots arrebossats per acompanyar un plat de trinxat de col amb botifarra blanca i negra. La recepta ens la proposava fa anys a "Cuines" en Manel Martí (del Restaurant del Col·legi d'Arquitectes de Barcelona).

 

ARXIVAT A:
Consells de cuina
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut