Receptes amb col: una verdura d'hivern sana, diversa i versàtil
La col és una de les verdures amb més propietats nutricionals i és un potent anticancerigen. La trobem en diferents formats i es pot cuinar de maneres molt diverses. Trinxats, farcells, rotllets, estofats, púdings... Consells i receptes per augmentar-ne la legió d'adeptes
Receptes amb col: una verdura d'hivern sana, diversa i versàtil
Idees per aprofitar les hortalisses de temporada

Receptes amb col: una verdura d'hivern sana, diversa i versàtil

La col és una de les verdures amb més propietats nutricionals i és un potent anticancerigen. La trobem en diferents formats i es pot cuinar de maneres molt diverses. Trinxats, farcells, rotllets, estofats, púdings... Consells i receptes per augmentar-ne la legió d'adeptes

Anna Garcia Lozano
TEMA:
Consells de cuina
Sis receptes amb col
En farcellets, rotllets, al forn, en trinxat... La col és sempre una bona aliada a la cuina

La col és una verdura d'hivern procedent dels països del nord d'Europa i n'hi ha de diverses menes. Quan sentim a parlar de la col, a la majoria ens ve al cap aquella varietat ben rodona que va protegir el Patufet de la pluja. És la que es coneix com a col llisa, però de cols se'n cultiven de moltes menes: la de paperina, la kale o col verda, els espigalls o brotons, la col xinesa, la col llombarda, les cols de Brussel·les..., a banda de les cols ja florides, com el broquil o la coliflor.

 

El pagès i paradista de la Boqueria Pere Miquel Ferrer i la Tana Collados ens van ajudar a descobrir les diferents varietats de cols que podem comprar i quina és millor per a cada plat al plató d'"Espai Terra".


Sigui quin sigui el format, totes aquestes hortalisses, procedents de la varietat silvestre de Brassica oleracea, tenen un hàndicap a superar: la fortor que desprenen a l'hora de cuinar-les. Hi ha qui aconsella posar-hi una mica de vinagre, unes gotes de llimona o una mica de llet per mitigar-ne l'olor. Ho pots provar, però l'experiència ens diu que aquests trucs no són gaire efectius i que la millor manera de superar aquest prejudici aromàtic és tenir clar que la col és una de les hortalisses amb més propietats nutricionals i amb moltes bondats per a l'organisme.

I és que les hortalisses de la família de les crucíferes són especialment importants en la prevenció del càncer. També aporten potassi, un mineral que ajuda a evitar la retenció de líquids, i calci. A més a més, són hortalisses que ajuden a purificar l'organisme i també a perdre pes, perquè són laxants i aporten molta fibra. Al programa "Divendres", la doctora Folch repassava les propietats de cada tipus de col i en descobríem una varietat més, la col verda manresana
 


L'única prevenció que cal tenir amb la col és que provoca força gasos, però això també té solució. Al capítol de "Benviguts a l'hort" dedicat monogràficament a les colsla doctora i nutricionista Pilar Senpau recomana prendre una infusió d'anís estrellat o fonoll en acabar de menjar un plat amb col per ajudar a fer la digestió.

 

Receptes amb col

Si aconseguim conviure amb la seva olor i trobem una solució per mitigar el problema dels gasos intestinals, les cols serveixen per fer moltes receptes i molt variades. La podem bullir, saltar, posar al forn, farcir o tallar com un espagueti, hi podem embolicar carn o peix... Aquestes són algunes de les millors receptes amb col de "Cuines".

 

Col lacada al forn

Una recepta de Marc Ribas amb la col cuinada al forn i acompanyada d'una semiglaça de verdures i cacauets.
 

Rotllets de primavera

Els rotllets de primavera són un menjar tradicional autèntic de la noblesa xinesa i la col n'és l'ingredient principal. Marc Ribas els fa amb carn de porc.
 

Piadina de col i formatge

Una opció també en format enrotllat, però força diferent. La piadina és una mena de pa pla típic d'Itàlia i Marc Ribas la farceix de col i formatge.
 

Col farcida

I també en forma de rotllet, però amb la col a fora, és aquesta recepta que ens proposava el Marc. A dins, botifarra i castanyes. I, si no sou gaire de carn, anys enrere també havia cuinat una versió de farcellets de col només amb castanyes i cebes. I, si sou més de peix, el cuiner Txema Martínez ens propoposava la variant dels farcellets de col, cigronets i bacallà.

 

Boles de patata i col a l'allada

La bomba, un clàssic de les tapes, reinventada per Marc Ribas en una recepta que combina patata i col i un toc final amb una maionesa molt especial. La cuinera Mariona Cuadrada ens proposava una recepta semblant que combinava la col amb els fesols del ganxet per fer-ne unes mandonguilles vegetals
 

6. Trinxat de col i patata amb orella

Trinxat de col i patata amb orella

Una recepta clàssica per cuinar la col: el trinxat. En aquesta versió de Marc Ribas s'acompanya d'orella de porc, però també ha fet trinxat amb arengada i trinxat amb bròcoli i anxoves.

 

Crep de trinxat de col amb butifarra negra

Sí, la coliflor també lliga bé amb l'arròs. Marc Ribas la utilitza com a element principal en aquesta paella de verdures.

 

Saltat de cols

Una recepta amb un aire oriental que combina quatre tipus de cols: verda, de paperina, llombarda i brotonera.

 

Envinagrat de col i olives

Si t'agraden els envinagrats, la col també és una bona hortalissa per menjar-la en aquest format. Marc Ribas ens ensenya a conservar-la amb olives.

 

Espaguetis vegetals amb pesto

Amb mitja col, pastanagues, carbassó, moniato, api i bledes podeu fer uns espaguetis vegetals. Un plat ple de nutrients, agradable a la vista i al paladar.
 

11. Hamburguesa de trinxat hindú

Hamburguesa de trinxat hindú

Les patetes, la col i els espinacs són la base d'aquesta hamburguesa, que es complementa amb unes quantes espècies. La recepta de Marc Ribas ens transporta a l'Índia.

 

Amanida de col

I la col, també en format amanida. Un plat molt fàcil de fer, refrescant, cruixent, gustós i ben acolorit. Marc Ribas proposa aquesta amanida de col combinant la verda i la llombarda. 

 

Espigalls amb carn d'olla

Els espigalls són les fulles que surten de la col brotonera i no sempre se'n troben. Quan n'hi ha els podem aprofitar per fer aquesta recepta de carn d'olla que Marc Ribas ens proposa.
 

Xai estofat amb espigalls

Els espigalls també es poden estofar per acompanyar, per exemple, carn. Aquesta recepta fa servir coll del xai, una peça gustosa i econòmica. 

 

Galtes de bacallà guisades

I també amb peix. En aquesta recepta, Marc Ribas fa servir els espigalls per acompanyar unes galtes de bacallà.
 

16. Púding d'espigalls i crema de carabassa

Púding d'espigalls amb crema de carbassa

I, finalment, un plat original que combina els espigalls amb la carbassa. És un púding salat del cuiner Valentí Montgay.

 

ARXIVAT A:
Consells de cuina

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut