La xef Carme Ruscalleda ha portat al Tot es mou un mostrari de plantes aromàtiques per enriquir la nostra cuina. A banda de donar alegria als nostres balcons, aquestes plantes també ens poden donar moltes alegries al paladar! És habitual disposar de les herbes aromàtiques seques, i d'aquesta forma les tenim a la nostra disposició tot l'any, però a la primavera les tenim a la nostra disposició "fresques". Les podem mantenir en testos decoratius o a les jardineres i amb acció "antimosquits": l'alfàbrega, la menta, la lavanda, la citronel·la o els geranis.     Mescla d'herbes per a l'amanida Una mescla d'herbes picades fines, com ara julivert, coriandre i alfàbrega, sobre una amanida de cogombre, api, ceba i tomàquet la transforma totalment. L'alfàbrega Un ingredient indispensable en molts plats de la cuina italiana. Una pizza sense alfàbrega o basilicó seria com "descafeïnada"! També és la protagonista del pesto. Les fulles fresques és millor esmicolar-les i afegir-les a l'últim moment, ja que si les piquem o les cuinem massa s'esvaeix la intensitat del gust.   Escabetxos o guisats a la vinagreta Un buquet de marduix, llor i farigola en un escabetx o en un guisat a la vinagreta hi suma un perfum delicadíssim i original.   Plats tradicionals A les clàssiques faves a la catalana, el buquet de menta, julivert i llor és el perfum que l'abracen. Un altre exemple: al Maresme tenim una recepta antiga, datada al segle XVII, a Mas Arquer de Goscons d'Arenys de Munt, pollastre amb cireres, on l'herbeta sajolida hi té un protagonisme molt gurmet.   El llorer La fulla necessita hidratar-se per extreure'n les aromes, per això és indicat cuinar-la en receptes de xup-xup com guisats de llegums, brous, salses, escabetxos, peixos i mariscs. Peixos i herbes aromàtiques Una marinada de salmó o d'orada, sense anet, podria ser un pèl avorrida. També un peix al forn, sencer, tant si és gros com petit. A dins l'obertura de la ventresca, un lligat de fonoll, julivert i alfàbrega li aporta un perfum elegantíssim!   "Cebiches" En aquesta preparació, les herbes hi juguen un paper fonamental, amb l'amaniment nomenat "leche de tigre" de la cultura peruana. Són ideals a l'estiu amb les herbes fresques! Per preparar un bon "cebiche" cal triturar i colar els següents ingredients: 450 g api pelat i tallat a trossos 45 g julivert escaldat 36 g fulles de coriandre 22 g escalunya a trossos 20 g suc de llima 20 g suc de llimona 375 g oli d'oliva 6,7 g xili de Jalapa fresc   Postres amb plantes aromàtiques Afegir a una nata muntada una juliana de menta i farigola llimonera per acompanyar unes maduixes amanides o un flam o un bescuit, o un gelat, és un pas més enllà a causa de la suma de les aromàtiques. Unes magdalenes, de les d'oli d'oliva elaborades a casa, amb l'afegitó de fonoll o anet, són unes altres magdalenes. Elaborar un flam a casa, amb la llet infusionada amb farigola llimonera (en lloc de llimona i canyella o vainilla) és un flam diferent!   Begudes refrescants amb un toc aromàtic Preparar a l'estiu un batut fred de llet i cacau, perfumat amb un buquet de menta i farigola, és una altra originalitat aromàtica. O una beguda fresca amb suc de llimona i un buquet de farigola llimonera, menta i cerfull.