Receptes del Marc Ribas per a "Cuines"

Nyàmera: què és i com cuinar aquest gran tubercle amb receptes fàcils

Les nyàmeres són fàcils de cuinar, km 0, de temporada i amb un gust molt delicat. Un tresor culinari que potser t'estaves perdent
TEMA:
Consells de cuina
La nyàmera és un tubercle fàcil de cuinar
Res sembla indicar que rere aquesta aparença poc atractiva hi ha un tubercle de gust delicat: la nyàmera

QUÈ ÉS: un tresor a preu petit

És un tubercle emparentat amb els gira-sols, però té gust de carxofa. Sembla una patata, però més boteruda. En diuen nyàmeres, però també pataques, patarotes, setembres, dimonis, nyames, nyapes, batata de la Noguera... Tot de noms especials per a un ingredient també especial. Al "Cuines" el tenim com un d'aquests luxes que et respecten la butxaca. Vaja, que no et costarà un ull de la cara i aportarà un gust fora del comú als teus plats. A nivell nutritiu és un hidrat de carboni i conté inulina, un tipus de fibra que pot ajudar al bon funcionament de la flora intestinal. I com que no té fècula, és una opció excel·lent per a les persones amb diabetis

 

QUAN TROBAR-NE: producte de temporada

La temporada és curta. Només es troba a finals de tardor i part de l'hivern. D'acord... no en tenim sempre però això encara la fa més especial. Un d'aquests petits tresors que cal aprofitar quan n'arriba el temps. Com el calçot, la carxofa o el tirabec.

 

ON TROBAR-NE: km 0

A Catalunya s'ha fet servir històricament. N'hi ha a l'Empordà, la Garrotxa, el Berguedà, la Noguera... Durant la postguerra era un ingredient imprescindible a moltes cases: el seu conreu és fàcil i altament productiu. Amb el temps, el seu consum ha anat de baixa i avui pot ser que et costi trobar-ne. Si és el cas, prova-ho a les parades de pagès, les ecològiques o les de km 0.

 

COM CUINAR-LES: 4 receptes fàcils de fer

Si saps cuinar una patata, la nyàmera no tindrà secrets per a tu. Només has de saber que conté molta aigua i té una cocció més curta que la patata. Se'n poden fer cremes, truites, conserves... Per fer-t'ho encara més fàcil, aquí tens 4 receptes que en Marc Ribas ha fet al "Cuines".

 

Quan fa fred, una sopa calentona sempre va bé. Aquesta és de gallina i duu una combinació de tubercles: pastanagues, api-rave i nyàmera.

 

Si t'agraden els esmorzars de forquilla, aquesta és una bona opció. I si no, també és perfecte per dinar o sopar. Una truita de nyàmera, pebrot i mongeta, ben acompanyada.

 

Un plat molt gustós i fàcil de fer, en què la nyàmera comparteix protagonisme amb altres arrels com la pastanaga, el nap negre o el colirave.

 

Que se'n digui "sopa de pobre" no vol dir que sigui un plat menor i sense gràcia. Al contrari: és molt bona, econòmica i nutritiva. Un plat que la butxaca t'agrairà i el paladar, també.

ARXIVAT A:
Consells de cuina

NOTÍCIES RELACIONADES