La tardor a taula: els millors plats dolços i salats
Flam de mandarina, crema de moniato, amanida amb codonyat, pastís de castanyes, coca amb sobrassada i figues... Et calen idees per aprofitar els productes de tardor? Te'n donem moltes.
La tardor a taula: els millors plats dolços i salats
Les receptes de "Cuines"

La tardor a taula: els millors plats dolços i salats

Flam de mandarina, crema de moniato, amanida amb codonyat, pastís de castanyes, coca amb sobrassada i figues... Et calen idees per aprofitar els productes de tardor? Te'n donem moltes.

Anna Garcia Lozano
TEMA:
Consells de cuina
Espaguetis, crema, pessics i flams amb productes de tardor
Espaguetis, crema, pessics i flams amb productes de tardor

Codonys, moniatos, magranes, mandarines, figues i castanyes. Incorpora les hortalisses i fruites de tardor als teus plats si vols aprofitar a fons els productes de temporada. Amb les fruites se'n poden fer postres, però també les pots combinar amb plats salats per donar-los el contrapunt dolç. Ens hem capbussat al rebost de les receptes de TV3 i n'hem escollit una selecció de cadascuna, per ajudar-te.

 

Magranes

Les magranes són originàries de l'Àfrica i d'Àsia occidental i se sap que ja se'n menjaven fa milers d'anys, perquè se n'han trobat d'esculpides als baixos relleus egipcis. És una fruita molt apreciada a les zones desèrtiques, perquè la seva pell dura evita que s'assequi. El que fa més mandra és pelar-la, però si la parteixes per la meitat i li vas donant cops amb una cullera per la pell, els granets surten amb una certa facilitat. És una fruita molt rica en fibra i vitamines i minerals antioxidants. Marc Ribas ens recomana que ens fixem bé en la pell de la magrana: si és llisa i hi notem els granets, és que està madura. A la cuina es pot fer servir per enriquir tant preparacions dolces com salades, com per exemple aquestes dues.

 

Pessic de dàtils amb magrana

Ajuntant dues fruites excepcionals en poden sortir unes postres sublims. Marc Ribas fa un pessic de dàtils amb gelea de magrana.

 

Llaminera amb magrana

Marc Ribas s'inspira en la cuina persa per fer una llaminera de porc amb magrana.

 

Mandarines

La mandarina és, com el plàtan, la fruita perfecta per a aquells que no mengen fruita amb l'excusa que costa de pelar. Originàries de la Xina, el seu nom prové del color de la roba dels governants mandarins. Marc Ribas recomana que, quan comprem mandarines, ens fixem en la pell, que ha de ser lluent, i també és important que les notem fermes, que no estiguin massa toves. Les podem menjar totes soles, però a la cuina també en podem fer pessics, mousse, flams... o combinar-les amb cremes de xocolata. Tres postres per triar.

 

Pessic de mandarina

Gessamí Caramés ens explica com podem fer un pa de pessic de mandarina que al paladar notarem esponjós i aeri amb gust cítric.

 

Mousse de mandarina

El gust cítric de les mandarines fan que aquesta mousse sigui molt refrescant. Al final, tot rematat amb una merenga.

 

Flam de mandarina

D'ou, de cafè, de formatge i també... de mandarina. Gessamí Caramés ens proposa aquestes postres amb accent cítric. 

 

 

Codonys

El codony és un producte originari de la regió del Caucas. A diferència de la majoria de fruites, cal coure'l per poder-se'l menjar. No destaca per les seves vitamines, però Marc Ribas explica que el codony sí que té molt potassi i molt calci.​ En amanida, sobre una coca o acompanyant una carn. Tres receptes per atrevir-se amb el codony.

 

Amanida Waldorf amb codonyat

El codonyat casolà no té res a veure amb el comercial. En aquesta recepta, Marc Ribas ens explica com fer-ne a casa i també com menjar-ne en una amanida molt especial.

 

Coca d'espelta amb bledes, codonys i verat marinat

El cuiner Xavier Fabra ens proposava aquesta coca d'espelta amb bledes, codonys i verat marinat. Ens ensenya a marinar el verat, a confitar els codonys i a preparar la massa de la coca. El plat té una mica de feina, però s'ho val.

 

Fantasia de codony en dos moviments

Una cuixa de xai rostida i acompanyada amb uns codonys en almívar. És la recepta que ens proposava Isma Prados a "La cuina de l'Isma".

 

Pastís de codony amb peres i xocolata
El cuiner Paco Guzmán ens explicava a "Cuines" com fer un pastís molt lleuger amb codony i amb un "topping" de pera amb mel i gelat de xocolata.

 

 

Castanyes

La castanya és un dels productes més emblemàtics de la tardor i, sobretot, de la Castanyada. És un fruit originari de l'Àsia Menor i va ser introduït a l'Europa meridional a l'antiguitat, especialment pels romans, que l'apreciaven molt. És un dels fruits secs més lleugers. En comparació, és el més ric en hidrats de carboni, però amb molta menys quantitat de greixos. A banda de torrades al foc, les castanyes ens les podem menjar de moltes altres maneres.

 

Crema de cafè amb marron glace

El marron glacé és un dels plats més apreciats de la pastisseria. No és complicat de fer, però cal una previsió de més de cinc dies, i això és el que el fa tan car. Marc Ribas explica com fer-ne a casa i el combina amb una crema de cafè.

Pastís de castanyes

Pastís de castanyes

L'Isma Prados fa un pastís amb castanyes en almívar. El podem fer nosaltres mateixos, perquè només ens cal una mica de sucre i agua.

 

Figues

Les figues són un altre dels productes de tardor per excel·lència. Són un dels ingredients de la dieta mediterrània i es poden consumir fresques o seques. A "Tot es mou", Carme Ruscalleda explica, per exemple, que les figues són un remei natural per al restrenyiment i també, un bon diürètic. Aquesta fruita també és rica en minerals com el potassi i té poc sodi, cosa que fa millorar la retenció de líquids. Te'n proposem tres maneres de menjar-ne.  

 

Coca de sobrassada amb figues

Al plató de "Tot es mou", Mireia Carbó feia aquesta facilíssima coca de sobrassada amb figues. També porta una mica de formatge gorgonzola i brots tendres.

 

Figues en almívar

Conservar els productes de temporada és una bona manera de poder-ne menjar tot l'any. Marc Ribas ens dona tots els detalls per fer figues en almívar.

 

Pastís de formatge i nous

Se t'acut una millor manera de rematar un pastís de formatge i nous que fer-ho amb unes figues? És la proposta que fa Marc Ribas en aquesta recepta.

 

Moniatos

El moniato és una arrel comestible que va arribar a Europa abans que la patata. De fet, a Amèrica ja se'n cultivava fa més de 8.000 anys. L'expedició de Colom la va trobar al Carib i ràpidament la va portar cap aquí. Marc Ribas recomana coure els moniatos amb pell per aprofitar-ne més el gust, que es perd una mica si els hem pelat. I, si no, sempre els podem posar al forn. És un tubercle molt ric en betacarotens, una substància que, un cop ingerida, es transforma en vitamina A. Pots aprofitar totes aquests propietats amb aquestes tres receptes.

 

Crema de moniato amb cansalada

 Un plat de cullera perfecte per a la tardor i l'hivern. Una crema de moniato que Marc Ribas acaba amb daus de cansalada, ametlles torrades i unes fulles de coriandre.

 

 

Espaguetis vegetals amb pesto

Ens menjarem les verdures d'una manera molt original, en forma d'espaguetis. Pastanagues, carbassó, api, col, bledes i moniato. I tot, acompanyat per la salsa pesto de Marc Ribas.

 

Crema de moniato

Marc Ribas aprofita els moniatos per fer unes postres sorprenents, una crema de moniato amb "crumble" de cacauets.

ARXIVAT A:
Consells de cuina

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut