
La sardina: receptes delicioses i amb poca olor
En escabetx, a la llauna, a la brasa, però també amb coca, brandada o marinada. La sardina és un dels peixos més comuns a casa nostra. Recuperem unes quantes receptes per cuinar-la sense empudegar la casa
- TEMA:
- Consells de cuina

La sardina és un peix blau com el verat, el seitó, la tonyina, el peix espasa, l'anguila o el congre, entre d'altres. És un peix que té mala premsa per fer-lo a casa perquè depèn com el cuinem la seva olor ens acompanya durant hores. Però això no té perquè ser així. Repassem les propietats de la sardina, i del peix blau en general, i recuperem algunes receptes per gaudir-les sense empudegar la casa.
Les propietats del peix blau
El peix blau és un aliment que està recomanat a tothom, com explicava la dietista Mireia Guzmán a "Espai Terra". De fet, s'aconsella que, si es pot, se'n consumeixi dos cops per setmana. El que identifica el peix com a blau és la quantitat de greix que té, que ha de ser entre un 5% i un 15%. És un un greix saludable insaturat que es coneix amb el nom d'Omega-3 i el seu consum es recomana especialment perquè és un greix cardiosaludable i això vol dir que ajuda a reduir el colesterol i a netejar les artèries. També és molt recomanable per a les embarassades perquè aquest greix es traspassa al fetus i ajuda al desenvolupament del seu cervell.
Com saber si el peix es fresc?
Per saber si la sardina és fresca, recuperem els consells d'en Joan, un peixater de la Llotja de Vilanova. Ell explicava al Marc Ribas a "Cuines", que la sardina més fresca té una textura tova perquè això vol dir que s'ha pescat fa poques hores.
Receptes amb sardines
En aquesta recepta, a banda de posar sardines per sobre la coca, Marc Ribas inunda l'essència d'aquesta coca amb gust de sardines.
Un plat fàcil de fer, econòmic i saludable. Són les sardines a la llauna de Marc Ribas.
Una recepta original amb sardines que acaba amb una cocció al forn.
No totes les brandades han de ser de bacallà. Marc Ribas la fa de sardina, un peix més humil, però igual de gustós.
5. Sardines en escabetx (per a principiants)
El xef Jordi Jacas, a "Tot es mou", ens proposava una recepta molt senzilla per fer les sardines en escabetx. Marc Ribas també ens va proposar unes sardines en escabetx que acabaven amb un allioli suau molt especial.
Una recepta de cuina de carrer en versió catalana que podem menjar sense coberts. És la coca de sardines i pebrots de Marc Ribas.
Una recepta amb ingredients molt senzills que coem al forn dins un farcellet.
A "Cuines", Carme Ruscalleda ens proposava aquest arròs amb sardines que es combina amb pebrot verd i pèsols.
9. Tataki de tonyina i sardines marinades
Una recepta amb un toc asiàtic. El cuiner Dani Lechuga, del restaurant Caldeni, ens ensenyava a preparar tataki de tonyina i sardines marinades.
10. Sardines confitades amb tomàquet i alfàbrega
Raül Cuadras, del restaurant Mams d'Arbúcies, feia aquesta recepta original a "Cuines" amb sardines, tomàquet i alfàbrega.
A "Cuines", Jordi Herrera, del restaurant Manairó de Barcelona, utilitzava les sardines per enriquir un trinxat de col.
- ARXIVAT A:
- Consells de cuina