panellets
Panellets de pinyons, per als fidels als clàssics
Prepara la Castanyada

Com fer panellets a casa: receptes per a nens, principiants i aprenents de pastisser

S'acosta la castanyada i a taula no hi poden faltar els panellets, unes postres molt fàcils i perfectes per fer amb nens i nenes. També n'hi ha de més complicats. Si ets aficionat a la cuina i et vols lluir, te'n donem receptes més avançades

Anna Garcia Lozano
TEMA:
Consells de cuina

Sucre, ametlla i ou són els tres ingredients bàsics per fer els panellets, les postres típiques de la castanyada juntament amb els moniatos i les castanyes. Són uns dolços molt energètics perquè són rics en hidrats de carboni (gràcies al sucre i també al moniato) i també rics en greixos saludables (gràcies als fruits secs).

Fer panellets és fàcil ja que només cal pastar bé tots els ingredients. Això sí, cal ser una mica previsor i, fer-ho amb una mica de temps perquè la massa reposi. El secret: controlar bé el temps del forn. Se'n fan de coco, de codonyat, d'avellana, de xocolata... però els clàssics continuen sent els de pinyons

Hem buscat quatre receptes diferents: una ideal per fer amb canalla amb els consells de Marc Ribas a "Cuines", una per a principiants amb les indicacions de forner Xavi Barriga (Turris) a  "Tot es mou", una de més sofisticada amb els consells del pastisser Joan Mas al programa "Dolça Catalunya" i, finalment, una que trenca motlles: usar avellana en lloc d'ametlla per fer el massapà.  

 


Coberts de pinyons o d'ametlla? Marc Ribas ens dona la recepta dels panellets tradicionals. 
 

Si no sou cracs a la cuina, una altra bona opció són els panellets per a principiants que proposava Xavi Barriga (del forn Turris), a "Tot es mou". En aquest cas, ni patata ni moniato. La massa només té farina d'ametlla, sucre molt (o sucre llustre) i clara d'ou. Amb això es fa el massapà i la cobertura... a gust del consumidor.

 

Si t'agrada la cuina i a més a més a casa sou de sabors atrevits, a "Dolça Catalunya" Joan Mas va ensenyar a fer panellets de tota mena: des dels més clàssics fins alguns per a paladars agosarats com els que porten curri, cardamom o coriandre. 
 Una última recepta, i potser la més original, és la que ens proposava Jaume Uñó, un pagès d'una petita explotació de fruita seca de Santa Eulàlia de Ronçana a "Cuines". El secret de la seva massa? Doncs fer-la amb avellana en lloc d'ametlla. Si no ets gaire de panellets, potser aquest canvi farà que te'n tornis addicte.

 

ARXIVAT A:
Consells de cuina
Anar al contingut