Quin tipus hem de fer servir per cuinar què

Guia per triar la patata perfecta

Sabem que existeixen patates ideals per fregir, d'altres per bullir, també sabem que n'hi ha que serveixen per a tot. Però quina és quina? Pren nota: "Cuines" les desglossa i proposa receptes amb patates
Cristina Alemany
TEMA:
Consells de cuina
Aprenem a distingir la patata ideal per fregir, bullir i estofar

Aprenem a distingir la patata ideal per fregir, bullir i estofar

Hi ha més de 5.000 varietats de patates. I el dubte quan anem a fer la compra sempre és: quina patata compro per cuinar què? Per encertar-la sempre a partir d'ara i evitar patates terroses, o dures i crues, o massa desfetes, "Cuines" ha elaborat aquesta guia definitiva sobre els diferents tipus de patata:

  • Patata red pontiac

Patata red pontiac

Té la pell vermellosa, és irregular, amb  bonys. Costa una mica més de pelar. És ideal per a les coccions llargues perquè és molt ferma i ens aguanta tota sencera. Per dins és ben blanca. No es destrueix. Plat ideal: estofat. Receptes: sípia amb patates i mongeta tendra, ous ferrats amb patates i pernil, galtes de tonyina estofades, naps amb pastanaga i Bimi, llaminera amb magrana, suquet de rap i mongetes, ensaladilla russa.

 

  • Patata del bufet

Ideal per bullir, tot i que és molt més farinosa i se'ns pot esmicolar. Per dins és blanca i té molta quantitat d'aigua. Plat ideal: un trinxat o una amanida de patata. Receptes: all cremat de rap de Vilanova, papas arrugadas amb mojo, hamburguesa de trinxat hindú.

 

  • Patata monalisa (o àgata)

Patata monalisa

És una patata tot terreny: quan no saps quina patata comprar, pots comprar aquesta. És molt llisa, completament lluent. És molt farinosa i té més quantitat d'aigua que les altres dues. És una mica més groga. Perfecta per bullir. Però li podem donar ús per a tot: fregir (s'ha de fregir amb l'oli poc calent i moure-la bastant per evitar que s'enganxi l'una amb l'altra, ja que té molt midó), fer un puré, una ensaladilla russa. Receptes: truita de patates​, amanida alemanya, crema de patata amb conserves, porrusalda, bomba, galtes de vedella, tombet de fonoll, turbot amb envinagrats, pastís de carn.

 

  • Patata kennebec

Patata kennebec

És la que triaríem per fregir. Té menys quantitat d'aigua, és més madura, té els sucres una mica més pujats, ens aguanta més una cocció calenta. Receptes: suquet de verat, trinxat de col i patata amb orella, cassola de pota blava amb carxofes, estofat de costelles de bacallà, romescada de corball, nyoquis amb samfaina.

 

  • Patata ratt

És la més preuada pels cuiners. És la més flexible, et permet fer el que vulguis. Receptes: lletons amb mantega negra, els ous de Calaf del Via Veneto, filet de bou amb terrina de cansalada ibèrica i crema de patates.

 

  • Patata violeta

Patata violeta

És una patata originària de la Bretanya. Té un color morat que destenyeix. L'hem de bullir amb la pell i un cop cuita, retirar-li, perquè si no la patata ens quedarà blanca. Receptes: bitoc de poltre amb civada i ceba caramel·litzada, filet de porc a la sal amb suau de patata violeta i crema d'ametlles, ous estrellats amb pernil ibèric.

 

La patata es cultiva a l'altiplà andí fa més de 8.000 anys. És un tubercle ric en hidrats de carboni d'absorció lenta, que proporciona energia de forma gradual al nostre organisme. Les recomanacions apunten a menjar-ne de 3 a 4 dies a la setmana. La màxima a recordar, de manera esquemàtica, és: la patata, com més groga sigui, millor fregeix; les patates més blanquinoses són per bullir.

 

Receptes del Marc Ribas amb la patata com a ingredient protagonista:


▶️ Patates farcides

Patates farcides

Un plat per atipar, fet amb una delicadesa impròpia de la cuina que atipa.


▶️ Patates d'Olot

Patates d'Olot

Un plat típic de la Garrotxa en la versió del Marc Ribas.


▶️ Patates rostides

Patates rostides

Un plat contundent i molt recomanable dins del marc d'una dieta equilibrada tenint en compte que la cocció al forn no afegeix greixos.


▶️ Patates viudes

Patates viudes

Un plat clàssic del receptari català amb el particular granet de sorra de Marc Ribas.

 

▶️ Patates braves

 Patates braves

Ens encanten les patates braves quan fem el vermut, quan ens fem una cervesa amb els amics, com a aperitiu d'un àpat... i a casa? Marc Ribas ens dona la recepta definitiva.

 

▶️ Patates a la riojana

https://www.ccma.cat/tv3/cuines/recepta/patates-a-la-riojana/21455/

Fins i tot la cuina més clàssica i tradicional pot ser revisada. Marc Ribas fa patates a la Riojana a la seva manera.

ARXIVAT A:
Consells de cuina

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS