Els millors plats amb ou

Els ous: un superaliment versàtil per a tota mena de receptes

Hi ha dies mundials de gairebé tot i els ous també tenen el seu. Aprofitant l'efemèride, un recull de les millors receptes per preparar amb ous. Farcits, fregits, batuts, durs... T'agradin com t'agradin, segur que hi ha alguna recepta que t'enganxarà
TEMA:
Consells de cuina
Els ous, un superaliment imprescindible
Els ous, un superaliment imprescindible

Hi ha dies mundials de gairebé tot i els ous també tenen el seu. Des de l'any 1996, el segon divendres del mes d'octubre se celebra el Dia Mundial de l'Ou. És una cita que serveix per recordar que els ous són una font excel·lent de proteïnes, són accessibles a tothom perquè econòmics i, a més a més, la natura ens els presenta en un envàs 100% natural i reciclable. Són, per tant, un superaliment.


Ous i colesterol

Són un superaliment, però... i el colesterol? És cert que els ous són un dels aliments que té més colesterol i, per tant, les persones que pateixen un excés de colesterol a la sang han de reduir la quantitat a un o dos a la setmana. Així ho explicava la metge i nutricionista Pilar Senpau a "Collita pròpia" sobre ous i aviram, però també recordava que per a les persones sense cap problema de salut la quantitat recomanada a nivell nutritiu és d'entre 2 i 4 ous a la setmana.
 

Els números dels ous

Un altre dels dubtes sobre els ous és sempre quins són els millors. Per ajudar els consumidors, ja fa anys que tots els ous han d'anar etiquetats amb tot un seguit de números. El primer de tots és el més important i identifica com es crien les gallines que ponen els ous. Va del 3 al 0: de les gallines engabiades que mengen pinso a les gallines lliures que només mengen productes ecològics. A "Cuines", Marc Ribas recomanava absolutament consumir ous del 0 perquè són els que "tenen gust d'ou i no de pinso".

Però després del 0, l'1, el 2 o el 3 hi ha tot una corrua de números que poca gent és capaç d'interpretar correctament. Si vols saber-ho, no et perdis el  "Tot es mou" que explicava molt bé què identifiquen. A més a més, al plató, Manu Alonso va fer un experiment que mostrava, perfectament, com es pot saber si un ou està en condicions per menjar-se sense arriscar-nos a emmalaltir.

 

Les receptes

Pocs aliments tenen una versatilitat a la cuina tan gran com els ous. Poden ser la base d'un plats, però també acompanyen, farceixen, lliguen, es converteixen en flams...  Si ets fan dels ous de tota la vida o, simplement, el tema del superaliment t'ha cridat l'atenció i vols descobrir nous plats, una selecció de les millors receptes per incorporar aquest producte meravellós al teu menú.

L'ou és el protagonista d'aquest plat que cuina Marc Ribas i que té com actrius secundàries les verdures: escalunyes, cebes, pebrots, albergínies, tomàquets...
 

Una recepta més que completa amb els principals grups d'aliments que ha de tenir un àpat complet i equilibrat: hidrats de carboni (tortilles), proteïnes (ou), verdures (sofregit, amanida alvocat) i greixos (oli).
 

Ous ferrats amb patates i pernil

Fer uns bons ous ferrats no és fàcil. Si segueixes la recepta de Marc Ribas, segur que el triomf és més fàcil.
 

No calen gaires paraules per vendre aquest clàssic de la cuina. L'única discussió possible és si amb ceba o sense. En aquest cas, Marc Ribas hi posa una ceba i mig porro!

 

Hi ha la truita de carxofes i hi ha la truita cremosa de carxofes, una de les preferides de Marc Ribas. Una recepta per sorprendre convidats.
 



La "frittata" és l'equivalent italià de les nostres truites. Aquest plat, acompanyat amb una mica de pa, pot servir de plat únic, ja que conté verdures i ou, els nutrients necessaris per a un àpat equilibrat.
 


Una combinació perfecta. Les proteïnes de l'ou amb la coliflor, una verdura que aporta poques calories i quantitats considerables de fibra i minerals.

 

Una recepta de Gessamí Caramés en què tot està fet per a vosaltres: el flam, el formatge i el caramel.
 

Unes postres que no falten a les safates d'assortiment de pastisseria. En aquesta recepta, la Gessamí Caramés els fa una mica més grossos que la mida d'una queixalada.

 

Els ous serveixen de base per aconseguir aquesta mousse refrescant i aèria que fa la Gessamí Caramés.

 

I per acabar, un "bonus track" de la mà de la xef més jove de la programació, la Paula Alòs.  El "Manduka" va arrencar amb la Paula i l'Òscar Dalmau fent uns ous farcits. Amb carbassó, porro, xampinyons, pernil dolç... 

ARXIVAT A:
Consells de cuina

NOTÍCIES RELACIONADES