Les receptes de Marc Ribas

Pizzes fàcils i originals per fer a casa

Les pizzes són un plat perfecte per sopar en família i no només els divendres a la nit. I ho són perquè tothom pot ajudar a fer-les, perquè com a plat únic funcionen a la perfecció i perquè són boníssimes i agraden a tothom.
Anna Garcia Lozano
TEMA:
Consells de cuina
Tres pizzes
Les millors receptes per fer pizza a casa

S'hi pot posar qualsevol cosa sobre d'una pizza? Segurament tot no, però sí moltes més coses de les que pots imaginar. I és que una base de pizza és com un paper en blanc que permet que qualsevol artista de la cuina deixi la seva empremta barrejant ingredients. Les pizzes que ha fet Marc Ribas als fogons de "Cuines" poden ser un bon punt de partida per inspirar-se. I és que les mans del xef ja han pastat un munt de masses i han fet les pizzes més clàssiques però també les més originals (especialment indicades per a paladars una mica més atrevits).

La massa de la pizza

Si t'agrada pastar i vols fer tu la massa o fer-la en família, els ingredients que calen són ben simples.

250 g de farina fluixa
150 ml d'aigua mineral (que el Marc aconsella que estigui tèbia perquè ajuda a pastar millor).
10 g de llevat fresc          
50 g de massa mare
5 g de sal

El procés és tan simple com els ingredients. Cal barrejar en un bol els 250 g de farina, el llevat fresc, un polsim de sal, la massa mare i l'aigua tèbia. Cal anar-ho pastant tot bé i un cop haguem acabat, cal fer una bola, embolicar-la amb paper film o amb un drap (perquè no es faci crosta) i deixar-la a la nevera (si pot ser, unes 48 hores).

 

Mmmm... I d'on treiem la massa mare?

D'entre tos els ingredients, el que és més difícil d'aconseguir segurament és la massa mare. Sempre la pots trobar en un forn que tingui obrador, però aquests dies de confinament potser et pot costar una mica de trobar. Per això, hem demanat al Marc Ribas si és absolutament necessari usar-la per fer la massa de pizza a casa. I tens sort: la resposta és, no. Però si tot i això et ve de gust experimentar i, de pas, seguir la recepta fil per randa, pots intentar fer la teva massa mare casolana i donar un toc absolutament únic a la teva pizza. Aquests són els consells del Marc:

"Cal agafar una mica d'aigua i una mica de farina i es barreja fent una pasta. A aquesta pasta li podem afegir alguna cosa que l'ajudi a fermentar, com per exemple un tros de poma (si pot ser una Granny Smith millor perquè és àcida i li aportarà una acidesa extra a la massa mare). Un cop feta la barreja, la deixem en un pot de vidre tapat i que fermenti un parell de setmanes a temperatura ambient en un lloc fosc. Tot això anirà generant uns ferments naturals que ajudaran a què, després, digerim millor la proteïna del pa. Un cop feta, la massa mare cal anar-la "alimentant". Fer una massa mare és com si fessis un probiòtic".

Si vols saber millor la importància de la massa mare, al capítol de "Cuines" del pa de pagès IGP, Marc Ribas visitava un obrador i descobria la fórmula magistral de la massa mare de tot un expert, Manel Turull.

 

Receptes de pizzes: els bàsics

Pizza margarita

Pizza margarita
Que sigui la pizza més bàsica no vol dir que no sigui bona. A més a més, la pizza margarita la pots usar com a base per crear pizzes molt més sofisticades afegint tots els ingredients que tinguis per la nevera.

Pizza d'alfàbrega

Una pizza amb un gran toc aromàtic, el de l'alfàbrega. Ens la trobarem a la boca barrejada amb la mozzarella però també notarem el perfum en la massa ja que l'aigua que fem servir per fer-la serà l'obtindrem en escaldar aquesta herba aromàtica.

Pizza de bolets

Pizza de bolets

Una pizza que pots fer en qualsevol època de l'any perquè el Marc ens proposa que usem bolets secs. Per preparar la massa també usarem l'aigua que amb què hem hidratat els bolets. El gust és espectacular.

 

 

Receptes de pizzes: propostes més originals

Pizza de carxofes i romesco

Pizza de carxofes i romesco
Una bona pizza per fer durant la tardor, hivern i principis de primavera amb un producte de temporada que té fans a milers: la carxofa. En aquest cas, el toc més original és la salsa que proposa el Marc per donar-li el toc especial: el romesco.

Pizza de carxofes i espàrrecs

Pizza de carxofes i espàrrecs
Una altra pizza de temporada que uneix la carxofa amb un producte típic més primavera: els espàrrecs. En aquesta recepta en Marc hi posa espàrrecs blancs, però també poden ser bladers.

Pizza de coliflor i wasabi

Pizza de coliflor i wasabi

Una pizza pot ser un àpat equilibrat si conté tots els ingredients necessaris com aquesta. Una base de pa ben fina, força verdures i hortalisses, una bona salsa de tomàquet casolana, un aliment proteic i una mica de formatge. Sola o amb una amanida pot ser un àpat complet.


Pizza Stromboli

Pizza Stromboli
Una pizza amb un nom molt cinematogràfic i una forma si més no curiosa. Aquesta pizza enrotllada porta formatge, tomàquets i una mica de cansalada.

Pizza siciliana

Pizza siciliana
Una altra pizza del sud d'Itàlia, la siciliana. Només us cal tenir formatge i anxoves.

Pizza de pastrami i burrata

Pizza de pastrami i burrata
El nom ja fa venir ganes de menjar-la… En aquest cas, Marc Ribas utilitza burrata fresca, que porta molta aigua, i és un dels formatges amb menys contingut en greix. La recepta també explica com podem confitar tomàquet i utilitza pastrami, una carn conservada en salmorra.

Calzone de verdures

Calzone de verdures
Semblar una cresta gegant, però no ho és. És la calzone, una pizza tancada que en Marc Ribas farceix de moltes verdures: espinacs, carxofes, tomacons, ceba...

Pizza amb base de coliflor

Pizza amb base de coliflor

Una pizza poc pizza. A "Tot es mou", el pizzer Philip Bonastre ens ensenya a fer una base sense farina, ni llevat, ni aigua… És una base de pizza feta amb coliflor i ous. És una fórmula que cada vegada té més adeptes. T'hi atreveixes? A sobre, hi pots posar el que vulguis.

ARXIVAT A:
Consells de cuina

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut