Dia Internacional de la Croqueta

Les millors receptes de croquetes: cruixents per fora i cremoses per dins

Les croquetes tenen tants fans que fins i tot tenen un dia a l'any per homenatjar-les: el 16 de gener. Aprofitant l'excusa, recordem algunes de les millors croquetes que s'han cuinat a TV3 i també recuperem consells perquè facis a casa la croqueta perfecta
TEMA:
Consells de cuina
Les millors receptes de croquetes
Les millors receptes de croquetes

Són un cavall guanyador. Ho diu Marc Ribas i ho professem la resta de neòfits a la cuina i adeptes al culte d'aquesta tapa exquisida. Les últimes croquetes que ha fet a "Cuines" han estat les de bacallà, però al seu currículum hi ha les de biquini, de brou, de calçots, de sobrassada, de pollastre a l'ast, sense lactosa, sense gluten... Les tenim totes i també les que han fet altres cuiners que han passat pels fogons de molts programes de TV3. Aquestes són les millors receptes de croquetes i els consells per treure't el màster de la croqueta cruixent per fora i cremosa per dins. Del roux i la beixamel al fregit.

 

  • LA BEIXAMEL

Segons l'ingredient amb què es farceixin les croquetes, Marc Ribas fa servir quantitats diferents de mantega, farina i llet per preparar la beixamel. Tot comença amb el roux, la barreja de farina i greix que s'utilitza com a base per a moltes salses. El Marc diu que el més important és que estigui al foc durant 10 minuts perquè la farina no quedi crua i que l'hem d'anar remenant sense parar. Un cop estigui a punt, cal afegir-hi la llet. El Marc recomana que sigui tèbia o hagi bullit perquè la massa lligui millor i no es facin grumolls.​

Preparar el roux amb mantega i farina i no parar de remenar durant 10 minuts

 

  • DONAR FORMA A LES CROQUETES

Hi ha qui ho fa amb les mans, hi ha qui utilitza dues culleres... Marc Ribas els dona forma amb una mànega i és realment molt ràpid. Només cal estendre la massa sobre una superfície llisa i anar-la tallant amb un ganivet.

Amb l'ajuda d'una mànega, fer les croquetes és molt més ràpid

 

  • ARREBOSSAR-LES

Enfarinar, passar per ou i arrebossar amb pa ratllat. Són els tres passos bàsics perquè quedin ben cruixents. La farina blanca pot variar: de blat, de blat de moro, de cigró, d'espelta... però és important passar-les-hi primer perquè s'enganxi bé l'ou batut, i després la farina de galeta o pa ratllat. A l'hora de fregir-les, cal usar un recipient una mica fondo, amb força oli i que estigui ben calent. No es poden fregir gaires croquetes de cop per evitar que s'enganxin les unes amb les altres i també per poder-les girar bé.

Arrebossar bé és un dels secrets per aconseguir croquetes perfectes

 

  • LES RECEPTES

Ni massa desfetes, ni massa dures. Cruixents per fora i cremoses per dins. Perquè unes croquetes quedin perfectes cal ser molt curós amb les proporcions, que poden variar depenent del farciment. 12 receptes de croquetes per triar i remenar.

 

▶️ 1. Croquetes de bacallà

Les croquetes de bacallà són les últimes que han sortit dels fogons de Marc Ribas a "Cuines". Un dels seus trucs? Afegir una mica de cibulet perquè quedin amb un toc refrescant. A més a més, aquesta recepta és apta per a celíacs. 

 

▶️ 2. Croquetes de biquini

Marc Ribas converteix un dels entrepans amb més èxit, el biquini, en unes croquetes. Hi posa formatge artesà, pernil canari fumat i hi afegeix cardamom verd.

 

▶️ 3. Croquetes de brou

És una recepta típica de les iaies. Però és tan bona que Marc Ribas encara la fa avui, a la seva manera, com sempre.

 

▶️ 4. Croquetes de calçots

I per què no? Les croquetes també es poden farcir amb calçots, aquesta ceba de temporada, tendra i amb un gust suau tan característic. La recepta de Marc Ribas hi afegeix una mica de cansalada viada.

 

▶️ 5. Croquetes de pollastre a l'ast

Un clàssic per l'endemà d'haver comprat un pollastre a l'ast. Com totes les croquetes, són una preparació rica en hidrats de carboni i proteïnes i, per tant, són ideals per combinar-les amb una amanida.

 

▶️ 6. Croquetes de sobrassada

L'all, el pebre vermell i la sobrassada són el punt diferencial d'aquestes croquetes de Marc Ribas.

 

▶️ 7. Croquetes de pollastre sense lactosa

Cuina d'aprofitament! Amb una mica de carn rostida que hagi sobrat, Marc Ribas fa croquetes sense lactosa, aptes per a qui hi sigui intolerant.

 

▶️ 8. Croquetes de bolets

Jordi Jacas, a "Tot es mou", ens proposava aquestes croquetes de bolets per aprofitar, així, la temporada d'aquests fruits del bosc.

 

▶️ 9. Croquetes de mill i espinacs

Per fer les croquetes amb espinacs i mill a "Cuines", Teresa Carles usava farina de cigrons, farina d'espelta i panko.

 

▶️ 10. Croquetes de calamar

El cuiner Tomàs Mateu feia unes croquetes de calamar amb el toc picant del bitxo.

 

▶️ 11. Croquetes de formatge blau

Aquesta és la recepta de les croquetes de formatge blau de Raül Balam Ruscalleda al "Cuines". El xef remarcava la importància de fer servir un bon pa per a l'arrebossat. Recomana, a més, fer un triturat gruixut perquè quedin molt cruixents.

 

▶️ 12. Croquetes de rocafort amb dàtils

Isma Prados, a "La cuina de l'Isma", proposava afegir dàtils a les croquetes de formatge blau.

 

I, finalment, un vídeo d'homenatge a "La cuina de casa", un programa de TV3 en què Anna Maria Carulla i Conxita Planell feien receptes fàcils i ràpides. Aquestes són les seves croquetes de pollastre i pernil.

ARXIVAT A:
Consells de cuina

NOTÍCIES RELACIONADES